Belföld

Most kell igazán kiállni a menekültek mellett

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2016. 06. 20. 13:45

Kiállítással és petícióval mutatná meg az ENSZ a kormányoknak, hogy nagyobb szükség van a támogatásukra, mint valaha.
Korábban a témában:

Nagyon sötét kép rajzolódott ki a legutóbbi átfogó kutatás során, ami a menekültválság mostani és várható mértékét vizsgálta – mondta Montserrat Feixas Vihé, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) képviselője a Keleti pályaudvaron hétfőn. A magyar állapotokat ugyan külön nem ecsetelte, de azért elmondta: a kormányok általában segítőkészek voltak, ám ez még mindig messze nem elég. Az igazi segítség egyébként is a civilektől jött.

Megszólalt Léderer Tamás pénzügyi tanácsadó, üzletember is, aki az öltönyt hátrahagyva, a családi nyaralást lemondva érkezett segíteni, rövid időn belül sok száz önkéntest irányított a Keletinél.

A menekültek pont olyan emberek, mint te vagy én, ha útnak indulnál, rád is ugyanez várna

– mondta.

A szervezet egyébként köztéri fotókiállítással emlékeztet arra, hogy a válság annak ellenére is eleven, hogy a Keletiből és a Nyugatiból már elmentek a menekültek. Indult egy petíció is, amellyel mindenki kifejezheti, hogy készen áll segíteni, és amelyet majd lehet mutogatni a kormányoknak.

Beszélt még egy Budapesten élő, a háború elől a családjával elmenekült szír fiú, Mohamad Al Nazer is, aki azóta egy animációs és utómunka-stúdióban dolgozik, digitális trükköket gyárt, szóval, ahogy mondani szokás, hasznos tagja a társadalomnak. Bemutatott egy bűvésztrükköt egy önkéntes és Montserrat Feixas Vihé segítségével, amit egyrészt nem értettünk – mintha valami telepatikus mutatvány lett volna -, másrészt nem is egészen sikerült, de azért aranyos volt.

Íme a fotók.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.