Belföld

50 ezren emlékeztek az orlandói mészárlás helyszínén

Több tízezer ember gyűlt össze vasárnap az Egyesült Államok délkeleti részén található Orlandóban egy gyertyás virrasztásra, hogy megemlékezzen az egyik helyi melegbárban egy héttel ezelőtt elkövetett mészárlás ötven halálos áldozatáról.

Buddy Dyer, a város polgármestere elítélte Omar Mateen “őrült gyilkos gyűlöletből elkövetett támadását”, és egyúttal támogatásáról biztosította a sebesülteket és az áldozatok családjait.

Körülbelül 50 ezren vettek részt az Eola-tó partján tartott megemlékezésen.

Többen szivárványszínű zászlókat vittek magukkal, míg mások az Egyesült Államok lobogójával vagy fehér virágokkal érkeztek. A megemlékezésen Rick Scott floridai kormányzó is részt vett. A tömeg az áldozatok neveinek felolvasása után egy perces néma csenddel adózott a meggyilkoltak emléke előtt.

Szombaton több európai nagyvárosban, így például Bécsben és Berlinben is megemlékeztek az áldozatokról.

Bécsben a szervezők szerint 130 ezren vettek részt a 21. Szivárvány-parádén, köztük Christian Kern szövetségi kancellár. A szociáldemokrata Kern az első osztrák kormányfő, aki megjelent a bécsi melegfelvonuláson.

Szégyenletes dolog, hogy az egynemű párok Ausztriában még mindig nem élvezik ugyanazokat a jogokat, mint heteroszexuális társaik,

mondta Kern. A szociáldemokrata kancellár szerint, az orlandói eseményeknek emlékeztetniük kell minket a közös ellenségeinkre, azaz a gyűlöletre, az intoleranciára és az erőszakra.

Berlinben a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) jogai mellett kiálló menet alkalmából a szivárvány színeibe öltözött a Brandenburgi kapu, és a felvonulás résztvevői gyertyákkal és virágokkal borították az amerikai nagykövetség környékét.

Olaszországban több városban, köztük Firenzében, Genovában és Palermóban ünnepeltek a melegek, de a portugál fővárosban, Lisszabonban, a kelet-franciaországi Metzben, illetve a litván fővárosban, Vilniusban is sor került felvonulásokra.

(mti)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik