Belföld

Szuperbiztonságos VIP-páholyban követi az Eb meccseit Orbán

A foci-Eb-n az állami vezetők védelmét a fogadó ország biztosítja, de minden elnök lehetnek testőrök is – számol be a Blikk pénteki számában a szombati, a marseille-i Stade Vélodrom stadionban megrendezésre kerülő Magyarorország-Izland meccs kapcsán.

A VIP-páholy a stadionok egy, a többinél jóval védettebb része, saját menekülőútvonallal, külön lépcsőházzal, esetleg lifttel rendelkezik, amelyen a politikusokat ki lehet menteni a létesítményből. A napilap Tarjányi Pétert szólaltatta meg, a biztonsági szakértő szerint akkor sincs ok a pánikra, ha az államfőket nem lehet kijuttatni az épületből: a stadionon belül is készenlétbe helyeznek egy védett helyiséget a VIP-személyek elhelyezésére, ha az épület elhagyása esetleg túl kockázatos lenne.

Orbán Viktor biztonságát a fogadó ország garantálja, ők határozzák meg azt is, hogy hány testőrt vihet magával. A szakértő szerint a legtöbb küldöttség egy-két testőrrel érkezik. Tarjányi Péter elmondta: kényes kérdés a vendégország testőreinek fegyverhasználata, mivel elsődleges dolguk a menekítés, de az állami vezetők védelme érdekében akár sor kerülhet arra is, hogy elsül egy fegyver.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik