Belföld

Az elbírálók fesztiváljai kaszáltak az NKA pályázatán

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fesztiválpályázatán a legnagyobb összegeket a pályázók érdekeltségei vitték el a 444.hu cikke szerint. Az NKA honlapján, a pályázat eredményeinek ismertetésénél közli is, hogy

A *-gal jelzett pályázatok esetében egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt – az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt.

Összesen 389 pályázat érkezett a 250 millió forintos keretre, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma pedig 141 fesztivál támogatásáról döntött.  77 pályázat kapott egymillió forintot, vagy annál kevesebb pénzt és 10 darab olyan pályázat volt, amelyre ötmillió forintot vagy annál többet ítéltek meg, ezek közül hat tartozik valamelyik kollégiumi tag érdekeltségébe. A 141 támogatott fesztivál közül nyolcnál merült fel “elfogultsági” ügy, ezeknek összesen 45 millió forintot ítéltek meg, ez a teljes pályázati összeg 18,2 százaléka.

A portál cikke szerint egy támogatott fesztivál átlagosan 1,7 millió forintot kapott, a bíráló kollégiumi tagokhoz kötődő pályázatok átlagosan 5,7 milliót.

Mint írják, a miniszteri keretből is jutott a fesztiválok támogatására: az ATV-s igazgatósági tag Rózsa István cége, a Rózsa Records például 25 millió forintot kapott májusban Balog Zoltántól a Tabán Fesztivál megrendezésére.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik