Belföld

Az adófizetők állhatják az Országos Roma Önkormányzat sarát

Kevéssé valószínű, hogy a szervezet vissza tudja fizetni a szabálytalanul elköltött támogatást, ráadásul értékesíthető vagyonukat is átadták másik szervezetnek.

Kikerült az uniós elszámolásból az Országos Roma Önkormányzat irányításával lezajlott botrányos program, a Híd a munka világába – írja a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy az elköltött 1,6 milliárd forintot a hazai költségvetésnek kell finanszíroznia. Ha a szervezet nem tudja visszafizetni a pénzt, az összeget a magyar adófizetők állják.

A lap úgy tudja: az ORÖ annyi szabálytalanságot követett el a programban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma meg sem kísérelte lehívni a projektre rendelkezésre álló forrást. A roma önkormányzatnak 12 havi részletfizetést engedélyeztek, és ezt ráadásul nem egyenlő részletekben kell teljesítenie – az első 11 hónapban összesen 55 milliót, a végén pedig a fennmaradó több mint másfél milliárdot kell kifizetniük.

Egyes jelek arra utalnak azonban, hogy az ORÖ vezetésének nem áll szándékában kiegyenlíteni a tartozást. A roma önkormányzat a legutóbbi közgyűlésén átadta a programban vásárolt ingatlanjait az általa létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek, ami több százmillió forintot fedezett volna. Kérdés, hogy a minisztérium miért nézte tétlenül, hogy átadják az értékesíthető vagyon nagy részét.

A pénz jelentős részének elköltése idején egyébként Farkas Flórián volt az ORÖ elnöke, aki továbbra is érinthetetlennek látszik miniszterelnöki biztosként – jegyzi meg a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik