Belföld

Palkovics szerint már szeptembertől bevezethető az új szakképzési rendszer

Az államtitkár szerint nem szabad lebecsülni a tanárokat azzal, hogy azt gondoljuk, ne tudnának alkalmazkodni a változásokhoz.

„Ez rossz értelmezés” – mondta az oktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek arra a kérdésre, hogy nem érez-e ellentmondást abban, hogy a kormány a szakképzésben csökkenti a természettudományos órák számát, miközben arra törekszik, hogy a felsőoktatásban minél többen válasszák a természettudományi képzést.

Palkovics László leszögezte: a szakmákhoz szükséges óraszám megmarad, például a gépészeknél továbbra is hangsúlyos lesz a fizika és a kémia, kevesebb viszont a földrajz. Elismerte ugyanakkor, hogy még ki kell dolgozniuk a koncepciót arra, mi legyen azokkal a gyerekekkel, akik menet közben jönnek rá, hogy mást szeretnének tanulni. Szerinte viszont a gimnáziumban is előfordul hasonló helyzet, hiszen ha valaki matematika-fizika fakultációt választ, de időközben úgy dönt, hogy inkább orvosi pályára menne, akkor külön kell felkészülnie biológiából.

Arra a kérdésre, hogy szeptembertől bevezethetőnek látja-e az új szakképzési rendszert, az államtitkár igennel felelt. Ennek része, hogy ősztől egyetlen összevont természettudományos tárgyat oktatnának. Palkovics azt mondta, „nem szabad lebecsülni a tanárokat azzal, hogy azt gondoljuk, ne tudnának alkalmazkodni a változásokhoz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik