Belföld

A magyarok fordulnak leginkább magukba

Pedig Európa- és Amerika-szerte egyre frusztráltabbak az emberek.

A Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató intézet a minap nemcsak azt mérte, mitől tartanak leginkább az európaiak, hanem azt is, hogy a tíz vizsgált európai állam polgárai közül, kik a leginkább magukba fordulók. A magyarok.

Jacob Pouschter, a Pew Research Center vezető munkatársa az Alapblog.hu-nak azt mondja, egyre általánosabb tendencia a befelé fordulás, de a magyarok 77 százaléka kiugró.

A vizsgált 10 európai állam polgárainak nagyjából 56 százaléka, az Egyesült Államokban élőknek 57 százaléka – szinte egyforma az arány – lényegében azt mondja: „mindenki foglalkozzon leginkább saját magával, mintsem mások bajaival, mindenki oldja meg problémáit maga, mégpedig úgy, ahogy tudja”.

A befelé fordulás tekintetében Európában nincs nagy elmozdulás, de az Egyesült Államokban 11 százalékkal nőtt az „elszigetelődők” száma 2010 óta.

A nyugati társadalmakra rányomja bélyegét a gazdasági bizonytalanság érzete, az elszegényedéstől, lesüllyedéstől való félelem.

Az európai átlaghoz képest az is kiugró, hogy a magyarok 64 százaléka nem segítene a fejlődő világ országain, ők aggódnak leginkább (69 százalék) a menekültek miatt.

A magyar legek

A magyarok a legkevésbé elégedettek az Európai Unió menekültpolitikájával (72 százalék) és mindössze 17 százalékuk véli lényeges szempontnak az emberi jogok ügyét, azt, hogy ez bármiféle szerepet játsszon az ország külpolitikájában. A többi európai uniós tagállamban ez az arány átlagosan 44 százalékos.

Zentai Péter kérdésére Jacob Pouschter ellentmondásnak nevezi, hogy a magyaroknál az uniós átlaghoz képest masszívabb (57 százalék) a NATO támogatottsága, miközben ők fűznék legszorosabbra a gazdasági kapcsolatot (67 százalék) Moszkvával és ők tartják az EU-n belül a legkisebb veszélynek az orosz politikát (23 százalék).

A vizsgált európai nemzetek közül EU-párti Lengyelország és Magyarország, Olaszország és Svédország, míg a franciák és görögök véleménye lesújtó az unióról. A világ problémáira leginkább a németek (67%) nyitottak, ők gondolják leginkább úgy, hogy az országuk és a világ problémái szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

A legnagyobb fenyegetések

A washingtoni Pew Research Center kutatása az Egyesült Államok mellett tíz európai országra (Görögország, Magyarország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Hollandia, Svédország, Olaszország, Spanyolország) terjedt ki.

Kiderült, hogy Európában az Iszlám Államot tartják a legnagyobb fenyegetésnek. A görögök sorolták első helyre a gazdasági instabilitást a legnagyobb fenyegetések közül, a másik kilenc államban a terroristák jelentette veszély került az élre. Magyarország itt az utolsó előtti helyre 70 százalékos említési aránnyal.

A menekültek jelentette veszély megítélésében holtversenyben a görögökkel (69-69 százalékkal) a második helyen végeztünk, a lengyelek ugyanis kockázatosabbnak tartották a migránsokat.

Az Iszlám Állam után a legnagyobb fenyegetésnek az európaiak a klímaváltozást, a gazdasági bizonytalanságot és a menekülteket tartják. Lengyelországban a megkérdezettek 73 százaléka vélte úgy, hogy a polgárháborúba süllyedt Szíriából és Irakból érkező menedékkérők nagy száma fenyegetést jelent. A németeknek és a svédeknek csupán 31 és 24 százaléka tartotta komoly kockázatnak a bevándorlókat, noha a lakosság arányában ez a két ország fogadta be a legtöbb menekültet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik