Belföld
Ulánbátor, 2015. április 15.
A hivatalos látogatáson Mongóliában tartózkodó Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Dzsingisz kán-kilátón Ulánbátor közelében 2015. április 15-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Most lennél csak igazán köztársasági elnök, a Finnugor Népek Világkongresszusára utazik Áder

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 14. 12:32

A Finnugor Népek VII. Világkongresszusára utazik Áder János, aki felszólal a finnországi Lahtiban szerdán kezdődő rendezvényen. Útjára elkíséri felesége Herczegh Anita is.

A köztársasági elnök hivatalos finnországi látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnökkel és Sauli Väinämö Niinistö finn elnökkel is.

A Finnugor Népek Világkongresszusa intézményét a Szovjetunió felbomlása után hívták életre 1992-ben. A tanácskozást négyévente rendezik meg, mindig más ország a házigazda. Legutóbb négy éve Siófokon gyűltek össze a finnugor népek képviselői.

A konferencián Magyarország, Észtország, Finnország, Oroszország és mintegy 25 finnugor nyelvű nemzetiség vesz részt. A világkongresszus célja a finnugor nyelvrokon népek közötti kapcsolatok erősítése.

A fórum a finnugor és a szamojéd népek kormányoktól és politikai pártoktól független képviseleti terepe, mely fontos szereppel bír a kis finnugor népek és nyelvek- vepszék, vótok, izsórok, karéliaiak, komik, marik, manysik, lappok/számik, udmurtok, hantik- fennmaradása szempontjából is.

A hetedik alkalommal megrendezett világkongresszus összefoglaló témája: Finnugor népek – a fenntartható fejlődés felé.

A kiemelt kép akkor készült, amikor Áder Mongóliában járt, MTI / Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.