Belföld

Újabb több száz kilós bomba az Infoparkban – vége a zárnak

Megnyitották a Rákóczi hidat, a Duna hajózási útvonalát és a közeli budai rakpartot is. A szerkezetet elszállítják.

Feloldották a területzárat a budai Infoparkban és környékén, ahol hétfő délelőtt egy több száz kilós bombát találtak földmunkák közben. Összesen 8350 ember térhetett vissza a környező irodaházakba és egyetemi épületbe – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje az MTI-t. Ezzel egy időben megnyitották a Rákóczi hidat, a Duna hajózási útvonalát és a közeli budai rakpartot is – közölte Bátyi Edina.

A Magyar tudósok körútjának egy 600 méteres szakasza egy órán keresztül volt lezárva, 14 óra 10 percig, amíg a tűzszerészek be nem fejezték a robbanótest vizsgálatát. A szóvivő arról is beszámolt, hogy egy GP 1000 típusú, második világháborús amerikai légibombára bukkantak a munkások. A szerkezetet a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják, ahol megsemmisítik.

A Budapesti Közlekedési Központ azt írta a Facebook-oldalán, hogy újra a teljes vonalon jár az 1-es villamos és a 153-as busz, a D11-es és a D12-es hajók pedig ismét érintik az Egyetemváros – A38 kikötőt. A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint a tűzszerészeti munkálatok végeztével újraindult a vasúti közlekedés Ferencváros és Kelenföld között.

Ahogy arról beszámoltunk, június 3-án – ugyancsak az Infopark területén – találtak egy SC típusú, 250 kilós német repesz-rombolóbombát, amelyben benne voltak ugyan a gyújtószerkezetek, de a kondenzátorok lemerültek, így működésképtelen volt, nem kellett hatástalanítani a helyszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik