Belföld

Nyomoznak a Holt-Tiszába fulladt szíriai ügyében

Egyre nő azoknak a beszámolóknak a száma, amelyek szerint brutális erőszakkal tartják távol a menedékkérőket.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény gyanújával nyomoz a szerb-magyar határon, a Holt-Tiszába fulladt szíriai férfi ügyében – írja a HVG.hu. A rendőrség az ügyet balesetként kezeli.

A híradások szerint június 1-én, a reggeli órákban egy iraki családot mentettek ki a vízből a rendőrök. A tudósítások említést tettek egy férfiról is, aki visszamenekült Szerbiába. Pénteken már azt lehetett olvasni, hogy egy holttestet találtak a holtágban. Az ORFK ugyanazon a napon kiadott egy közleményt, amelyben tagadta azokat a közösségi médiában felmerült vádakat, hogy a rendőrök kővel dobálták a vízben átkelni próbáló menedékkérőket.

Arról nem adtak ki közleményt, hogy vizsgálták volna a haláleset körülményeit. A HVG.hu megkeresésére az ügyészség annyit közölt, hogy június 6-án indítottak nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, de ennek részleteiről a nyomozás érdekére hivatkozva nem adott tájékoztatást.

A portál munkatársa a röszkei tranzitzóna melletti sátortáborban beszélt a vízbefúlt férfi két, életben maradt testvérével. Ők azt mondták: amikor már majdnem átértek egy csónakban, körbefogták őket, és lefújták gázspray-vel. Az egyenruhások arra ösztökélték őket, hogy menjenek vissza Szerbiába. A velük lévő gyerekeket is lefújták, őket később kórházba vitték. A három szíriai testvér kiugrált a csónakból, de közülük csak ketten értek partot.

Az eset után nyilatkozatot adott ki az ENSZ Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője, Montserrat Feixas Vihé, amelyben az áll, hogy aggasztóan megnőtt azoknak a beszámolóknak a száma, amely alapján a magyar határon történt visszaélésekre lehet következtetni. Szabadkán szerb újságírók arról beszéltek, hogy két héttel ezelőtt a helyi kórházban is ápoltak egy menekült férfit, akinek tucatnyi törés volt az arccsontján, de sok, a szerb oldalon rekedt menekült mondta azt, hogy kutyákat eresztettek rájuk, ezt többnyire harapásnyomokkal támasztották alá.

Hétfői cikkében az Abcúg is hasonló esetekről számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik