Belföld

Jött egy új bank, rögtön hitelt is vettünk fel

Megnyílt az Európai Beruházási Bank Csoport budapesti irodája.

Oktatási célú fejlesztésekre vett fel 30 milliárd forint hitelt Magyarország, az összegről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kötött szerződést az Európai Beruházási Bankkal és az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal.

A 30 milliárdból tornaterem, tanterem és uszoda épül, de jut bölcsődei fejlesztésekre is. A tájékoztatón jelen volt Orbán is, annyi derült még ki, hogy hosszú lejáratú, kedvező árazású hitelről van szó.

Orbán: Magyarországnál kevés jobb partnere lehet az EIB-nek

Magyarországnál kevés jobb partnere lehet az Európai Beruházási Banknak (EIB), mert az ország nemcsak mondja, hogy érdekelt Európa sikerében, hanem tesz is érte – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az EIB budapesti irodájának hivatalos megnyitó ünnepségén, hétfőn.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen a kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában, gazdasági növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul.

Úgy vélte, az elért eredmények joggal töltenek el minket büszkeséggel, de amit eddig elvégeztünk, az csak a fele annak, amit az ország elérhet. Magyarország képes lehet arra, hogy mostani gazdasági teljesítményét megduplázza, és ez nemcsak lehetőség, hanem kényszer is, középtávon ezt kell elérni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor üdvözölte, hogy az eseményen mintegy 30 milliárd forint értékben refinanszírozási szerződéseket írtak alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről.

(MTI, hvg)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik