Belföld

Ilyet még nem látott: csettegők versenye Kecelen

Berecz Valter
Berecz Valter

fotóriporter. 2016. 06. 12. 15:28

Galéria a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők résztvevőiről.

A csettegő népi lelemény szülötte, házilagos készítésű, munkagépet, lassú járművet jelent. Jellemzően platós, teherszállításra alkalmas járművet jelent. Az Alföld déli részén használatosak még a mai napig is, azonban újak nem nagyon készülnek. Egyrészt a csökkenő igény miatt másrészt egyre kevesebb rendelkezik érvényes műszakival és sokan kockázatnak érzik a használatát a megnövekedett közúti felügyelet mellett.

A csettegőket jellemzően hozzáértő autószerelők építették „házilag”, faluhelyen használatosnak mondható a mai napig. Építésük jellemzően abból történik, amit éppen fel tud használni az készítője. Felhasználnak kiszuperált autók alkatrészétől kezdve a mindenféle hulladékon át bármit. Mivel nem sorozat-gyártott jármű, így egyedi gyártmányúaknak tekinthetőek. Népszerűsége a nagy autógyárak konstrukcióinál jelentősen olcsóbb árában keresendő.

Kecel, 2016. június 11.
Földes István áll egy Trabant motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Földes István és Trabant motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Nehéz Tamás áll egy WL7 motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Nehéz Tamás és WL7 motorral szerelt csettegőe.

Kecel, 2016. június 11.
Szevcsik József áll egy Perkincz motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Szevcsik József és a Perkincz motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Takács János áll egy Trabant motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Takács János és Trabant motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Tugyi Mihály áll egy Mia motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Tugyi Mihály és Mia motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Tóth Tibor (b) és Tóth Dániel áll egy Trabant motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Tóth Tibor (b) és Tóth Dániel és  Trabant motorral szerelt csettegőjük.

Kecel, 2016. június 11.
Lakatos László áll egy Deutz motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Lakatos László a Deutz motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Lajkó László áll egy Urszusz motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Lajkó László és az Urszusz motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Duzmath Péter áll egy Slavoa motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Duzmath Péter és Slavoa motorral szerelt csettegője.

 

Forrás: MTI, Wikipédia

 

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.