Belföld
Könyvhét - Megnyitó

Esterházy Péter nyitotta meg a Könyvhetet

24.hu
24.hu

2016. 06. 09. 18:46

„Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek” – kezdte a beszédét az író.

„Képírók, korrektorok, grafikusok, szerkesztők, főszerkesztők, kiadóvezetők, hol névtelen, hol nevesíthető, de mindenképp áldozatos munkája. Ritkán gondolunk rájuk a hétköznapokban, legyen ez hangsúlyosan az ő ünnepük is” – mondta a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóján Esterházy Péter Kossuth-díjas író.

Könyvhét - Megnyitó
MTI

„Szívesen beszélnék egy könyv szagáról, a könyvszagról, a tapintásáról, vagyis a testéről, csak nem szívesen emlegetem a testet, mert mostanság mindig ugyanaz jut róla az eszembe, és nem terhelnék ezzel senkit, miközben úgy látom, majdnem mindenkit terhelek vele” – mondta a rákkal küzdő Esterházy, aki beszéde elején is utalt betegségére, és most megjelent könyvére, a Hasnyálmirigynaplóra.

„Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek. Bár attól tartok, én magam vagyok az, akkor is, ha egy szót sem szólok, csak itt álldogálnék, aki mindenre, arra emlékeztet. De hát ezen nem lehet változtatni. Borítsunk hát fátylat rá” – mondta.

Könyvhét - Megnyitó
MTI

Az író felemlegette a könyvhét helyszínét övező korábbi bizonytalanságot, és bírálta a Magyar Művészeti Akadémiát is. „Az egyik lebegtet, a másik parkolódzik, a harmadik bizottságol, a negyedik hátrál, az ötödik megoldja, az icipici meg mind megette” – mondta. „Mindenesetre tény, nézzünk körül, a téren könyvek parkolnak, és nem autók. Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Akkor beszéljünk inkább a könyvekről” – fűzte hozzá.

Június 9. és 13. között országszerte több mint 80 településen rendezik meg a könyvhetet és gyermeknapokat, melynek központi helyszíne a budapesti Vörösmarty tér. Itt több mint ezer szerző dedikálása várja a közönséget, akik több mint kétszáz kiadó kínálatából válogathatnak. (MTI)

Könyvhét - Megnyitó
MTI
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.