Belföld

Félévnyi cafeteriát kapnak meg az egri kórház dolgozói

Ez töredéke a 32 havi elmaradásnak, de folytatják a tárgyalásokat.

Egy peren kívüli részegyezség keretében az egri Markhot Ferenc Kórház szeptember 10-ig kifizeti mintegy 1100 dolgozójának a 2013 áprilisa és októbere közt járó, félévnyi cafeteriát. Erről hétfő este született megegyezés a kórház és fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint az érintett szakszervezetek között.

A tárgyalásokat folytatják, ezzel együtt kezdeményezik a cafeteriaügyben indított peres eljárás szüneteltetését.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kedden kiadott közleményében ugyanakkor kifogásolta, hogy a jogos cafeteriakövetelésnek csak a töredékét, 32 helyett mindössze hat hónapot hajlandó kifizetni a kórház. A szervezet szerint közel 1500 dolgozó érintett az ügyben, a 2013 óta jogtalanul visszatartott béren kívüli juttatás összesen mintegy félmilliárd forintra rúg.

Az intézmény képviselői „jogtechnikai hibának” minősítették, hogy a Kúria öt, próbaperre vállalkozó dolgozónak a teljes időszakra vonatkozó összeget megítélte. A szakszervezeti szövetség ugyanakkor azt írta: a szakszervezetek egyelőre elfogadták a megállapodás feltételét, a kórház ellen a napokban benyújtott 700 per szüneteltetését, de jelezték, hogy nincs vége az ügynek, és ha szükséges, folytatják a bírósági eljárást. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik