Belföld

Milliárdos csalás miatt tett feljelentést Welsz Tamás, de a rendőrség már nem nyomoz

Welsz még 2013-ban tett feljelentést a Panamában bejegyzett cégek papírjaival való itthoni visszaélésekkel kapcsolatban. A rendőrség az offshore-botrány árnyékában szüntette meg a nyomozást. Lagzi Lajcsi is előkerül.

Az Átlátszó megszerezte Welsz 2013-as feljelentését, amiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság idén április 10-én arra jutott, hogy nincs semmi dolga a feljelentésben részletezett elképesztő ügyekben.

Az iratokból kiderül, hogy Galambos Lajos, vagyis Lagzi Lajcsi az Egymásért Egy-Másért Alapítvány panamai offshore cégek papírjainak felhasználásával zajlott ügyleteit is a hatóság elé tárta a 2014-ben elhunyt Welsz.

A férfi szerint egy panamai ügyvezető neve alatt legalább száz olyan panamai offshore céget értékesítettek hazánkban, amelyek ugyanarra a fiktív panamai címre voltak bejelentve.

Welsz nem csinált titkot abból, hogy önös érdekből utazott ki és kezdett el kutakodni Panamában, azért ment, mert az élettársa még nem egyezett meg volt férjével és az elszámolási vitát Welsz Tamás úgy gondolta rendezni, hogy az ex testvérének panamai offshore cégét a saját nevére íratta.

A feljelentés 2013. szeptember 19-i keltezésű, azt Welsz az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályra, a Nemzeti Nyomozó Irodára, illetve a XI. kerületi Rendőrkapitányságra is megküldte.

Állítja, hogy az

elkövető (elkövetők) az elmúlt 7 évben jelentős számú – a Panamai Köztársaságban – bejegyzett céget (hamis cégpapírokat) értékesítettek Magyarországon magyar és külföldi üzletembereknek. A vevőket meggyőzték arról, hogy az általuk megvásárolt cégpapírok valódiak, azok (a cégpapírok és a részvények) megegyeznek a panamai törvényekben rögzített külalaki és tartalmi követelményeknek.

Welsz Lagzi Lajcsira is kitér, amikor azt írja, hogy:

Több – egyértelműen hamis – Liska M. Villalobos aláírást találtam szerződéseken. Ilyen például a Galambos Lajossal kötött szerződés, melyen hamis pecsét és aláírás van, pedig csak ez a szerződés 150 millió forintról szól.

Galambos a portálnak azt mondta, ő nem írt alá ilyen szerződést. Hozzátette, hogy van elképzelése arról, hogy mi történhetett. Szerinte valaki felhasználta az információt, hogy dél-amerikai turnét tervezett. Ugyanakkor ott szó sem volt ilyen jelentős összegről, az nagyságrendileg kevesebb volt.

Welsz arra kérte a hatóságokat, hogy haladéktalanul indítsák meg a nyomozást, mert több milliárd forintnyi vagyon tisztázatlan helyzetéről van szó, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországnak.

A rendőrség nyomozása az ügyben nem vezetett eredményre, igaz, a büntetőeljárás elindult, és a férfit 2013. november 7-én meghallgatták.

De idén április 10-én megszüntették a nyomozást.

(Átlátszó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik