Belföld
Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Vona: Trianonnal az Isten azt akarta üzenni, össze kell fognotok

24.hu
24.hu

2016. 06. 04. 21:03

Trianon egy próbatétel, amit ki kell állnia a magyaroknak, ha ez sikerül, akkor jobbak és egységesebbek lesznek, és ismét lesz ezer évük - mondta a Jobbik elnöke szombaton Nyíregyházán.
Korábban a témában:

Vona Gábor a párt a Hősök terére szervezett trianoni megemlékezésén hangsúlyozta, az anyaországban és az elszakított részeken élő jelenlegi generációnak az a történelmi feladata, hogy tagjaik ne engedjék el egymást és álljanak ki a másikért.

Ha bármelyik tagunkat fájdalom, méltatlanság éri, akkor ott legyen az egész mögötte, és azt mondja: nem engedjük!

– fogalmazott az ellenzéki párt vezetője.

A világháborús emlékműnél tartott eseményen mintegy százötvenen vettek részt, köztük a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai. Vona Gábor beszédében kifejtette, Trianon traumáját és örökségét évről-évre át kell adni a felnövekvő generációnak.

Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b5) a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjaival fényképezkedik a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

 

Fel kell tépni a sebeket azért, hogy a fiatalok is tisztában legyenek az azzal, magyarként bizonyos kötelezettségeik vannak, ami nem kizárólag az emlékezésből és a fájdalom bekiabálásából áll

– mondta.

Az ellenzéki párt elnöke szerint Trianon nemcsak egy dátum, hanem egy Mohács óta tartó történelmi folyamat, a magyarság Kárpát-medencei népességfogyásának, befolyáscsökkenésének a folyamata.

Az önrendelkezési jogra utalva Vona Gábor azt mondta, az autonómia kérdését egyesek itthon és külföldön “szélsőséges és extrémista elvárásként” állítják be, holott egyes nemzetek a világban és Európában jelenleg is küzdenek ezért a jogért.

Ez egy legitim, európai és jogszerű követelés, nem kérés, ez nekünk jár

– rögzítette Vona Gábor hozzátéve, emellett ki kell állnia a mindenkori magyar kormánynak is.

Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (k) beszédet mond a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

Meg kell értetni a környező nemzetekkel, hogy a magyarok nem ellenségként akarnak velük együtt élni Közép-Kelet Európában

– folytatta a Jobbik elnöke, majd hangsúlyozta, a 21. század kihívásaiban egyébként is szükség lenne valamilyen nagy történelmi megbékélésre. Trianon sebének gyógyítása, az önrendelkezés megadása nem destabilizálja, hanem ellenkezőleg, stabilizálja ezt a régiót – tette hozzá.

Vona Gábor beszédében nehezményezte és az eddigi magyar külpolitika szégyenének nevezte, hogy nincs olyan nemzetközi szervezet vagy szövetség, ahol a magyar autonómiatörekvéseket sikerült volna akár napirendre vetetni.

Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (k) beszédet mond a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

 

Ez a magyar külpolitika legfontosabb célkitűzése, amennyiben a Jobbik kormányra kerül, külpolitikájának ezt a feladatot fel kell vállalnia

– mondta a pártelnök.

Vallási szempontból Trianon egyfajta hitpróba, talán az Isten azt akarta üzenni ezzel a pofonnal, hogy össze kell fognotok

– fogalmazott Vona Gábor. Úgy vélte, ha képesek a magyarok ezt a tényt elfogadni és megérteni ennek fontosságát, akkor túlélhetik ezt a válságos időszakot.

A megemlékezés végén Vona Gábor és a párt helyi vezetői az emlékműnél elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.