Belföld

Népszabadság: nincs pénz az újabb állami tévécsatornára

A sportcsatorna rengeteg pénzt emészt fel, ismeretterjesztő és oktatási csatornára már nem marad.

Kétségessé vált az új állami ismeretterjesztő tévécsatorna elindítása, mert az M4 csatorna idén 17-18 milliárd forint közpénzt emészt fel – írja a Népszabadság.

Az MTVA a tervek szerint nyáron elindítja az M5-öt, hogy két csatornán sugározhassa a riói olimpiát, és az volt az elképzelés, hogy ezután ismeretterjesztő, oktatási és kulturális műsorokat sugároznak az új programhelyen. A lap úgy tudja, hogy ez forrás- és emberhiány miatt kétségessé vált.

Arra múlt péntek óta nem válaszolt az MTVA, hogy mikor tervezi elindítani az M5-öt, és mennyibe fog kerülni az éves működés. Mivel a legutóbbi leépítések a kulturális és tudományos szerkesztőségeket is súlyosan érintették, új tartalmat feltehetően úgy tudnának adni, ha ezeket külső cégektől rendelik meg.

Az MTVA idén 77,7 millárd forintból gazdálkodik, amelyből csupán 6,6 milliárd a saját kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétele, a többit a költségvetésből kapja.

UPDATE: Az MTVA cáfol

Az MTVA pénteken közleményben cáfolta a Népszabadság értsüléseit. Megfogalmazásuk szerint

a valóság az, hogy az M5 csatornára szánt összeg rendelkezésre áll, és az MTVA sem forrás- sem emberhiánnyal nem küzd. A már korábbiakban elfogadott tervek alapján fontos kihangsúlyozni, hogy mind az EB-re, Olimpiára és az M5 csatorna indulására szánt keretösszeggel az MTVA rendelkezik, ezzel is biztosítva a közönség számára a társadalmi és kulturális értelemben átfogó médiaszolgáltatás nyújtását. Továbbra is azt javasoljuk minden hazai médiumnak, hogy álhírek és valótlanságok közlése helyett tegyék fel kérdéseiket munkatársainknak a sajtoiroda@mtva.hu címen. Minden esetben tisztességes és korrekt válaszokra számíthatnak.

A Népszabadság azonban arról írt, hogy kérdéseiket múlt hét pénteken elkülték az MTVA-nak, választ azonban nem kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik