Belföld

Kész Zoltán leadta az aláírásokat a népszavazási kezdeményezéséhez

Nem sikerült annyit összegyűjteni, hogy kötelező legyen kiírni a referendumot az állami cégek bérplafonjáról.

Mintegy 190 ezer aláírást adott le pénteken Kész Zoltán független képviselő az általa kezdeményezett népszavazás kiírása érdekében. A referendum arról szólna, hogy az állami társaságoknál ne lehessen havonta bruttó kétmillió forintnál nagyobb javadalmazást fizetni.

Kész azt mondta, példátlan siker, hogy egy független képviselő ilyen mennyiségű aláírást gyűjtsön össze egy kezdeményezéshez. Csakhogy a törvényi előírás szerint 200 ezer érvényes aláírás kell ahhoz, hogy kiírják a referendumot, 100 ezernél több aláírás esetén az Országgyűlés határoz erről.

Szerdán Kész a Népszabadságnak még azt nyilatkozta, biztos abban, hogy átugorja a lécet. Az összegyűjtött aláírásokat viszont egyenként ellenőrzik, csak akkor érvényesek, ha a nevet, lakcímet és személyi azonosítót is pontosan feltüntették, valamint szűrik a többes aláírásokat is, a végső szám így 190 ezernél is alacsonyabb lehet.

A 24.hu az MSZP környékéről – ugyanis a párt is segített aláírásokat gyűjteni a független Késznek – úgy értesült, hogy a 190 ezerből nagyjából 140 ezer aláírás lehet érvényes, vagyis kicsit az esély rá, hogy országos referendum legyen a végeredmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik