Belföld

Sokmilliós mellékes is leeshet a hátsó sorban a parlamentben

Az elmúlt években sokat szigorodtak a képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok, például már nem lehetnek polgármesterek és önkormányzati képviselők. Azt viszont nem tiltja semmi, hogy megtartsák céges érdekeltségeiket, vagy ügyvédi irodáikat, és azokból osztalékot vegyenek fel a képviselői tiszteletdíjuk mellé. Sőt, cégek felügyelőbizottságaiba is beülhetnek, amiért szintén kaphatnak pénzt.

Tudja ön, ki az a Kovács József képviselő? Nem baj, nincs vele egyedül, még sokat látott parlamenti tudósítóknak is gondolkozniuk kellett egy kicsit, mikor megtudták, hogy ő az egyik legtöbbet kereső képviselő az Országgyűlésben. Az orvos végzettségű, 1994 óta önkormányzati, 2014 óta pedig parlamenti képviselő családi cége, a járóbeteg-ellátással foglalkozó Munka-Med Kft. ugyanis csaknem 60 millió forintos bevétel mellett 37 millió forintot fizetett ki osztalékként.

A parlamentben nem véletlenül nem tűnt fel senkinek az ötödik sorban ülő, gyulai illetékességű Kovács képviselő tevékenysége: 2010 óta összesen 35 alkalommal szólalt meg, ezek zöme ráadásul kormánypárti öninterpelláció vagy kérdés.

Ez egy sajátos műfaj: a képviselő megkérdezi például a minisztertől, hogy az épp tárgyalt költségvetésről elmondható-e, hogy több pénzt biztosít az egészségügynek? A miniszter válaszol, hogy persze, a képviselő pedig örömmel elfogadja a választ.

A parlamenti honlapon elérhető felszólalásai közül az lehet talán érdekes, amikor az aktív orvos képviselő a tavaly nyári egészségügyi vitanapon azt találta mondani egy ellenzéki kritikára:

A betegeknek ma a kórházi ellátáshoz nem kell gyógyszert bevinni. Nem kell bevinni! Az más kérdés, hogy a betegek a saját biztonságuk érdekében alanyi jogon járó speciális, magas támogatású gyógyszereket a saját biztonságuk érdekében visznek magukkal.

A 2006-ban alapított Munka-Med Kft. működéséről szinte semmilyen információ nem érhető el nyilvánosan, a részletekről pedig Kovács József nem akart nyilatkozni. Az biztos, hogy jövőre ez az érdekeltség már nem lesz benne a képviselői vagyonnyilatkozatában: az Opten cégadatai szerint ugyanis idén februárban kiszállt a kft-ből, és immár a felesége az egyetlen tulajdonos. A haszon persze a családban marad, és Kovács József képviselőként is kap havi bruttó 897 ezer forintot.

Nem tiltott a céges érdekeltség

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a képviselői megbízatás alapvetően összeférhetetlen minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással. Kivétel a kormányzati pozíció (miniszter, államtitkár vagy kormánybiztos), illetve a tudományos, oktatói és művészeti megbízatás.

Ez azt jelenti, hogy a képviselő nem lehet például gazdasági társaság ügyvezetője, de azt nem tiltja semmi, hogy tulajdonos legyen, és így osztalékot vegyen fel – feltéve, hogy nem a pénzügyi ágazatban működik a vállalkozás. Az elmúlt években például Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök volt az egyik legtöbbet kereső képviselő: a DK elnöke tavaly 180 millió forintot vett ki az Altus Zrt-ből, de idén a cég átszervezése miatt nem vett osztalékot.

Hasonló a helyzet az ügyvédi tevékenységgel: a képviselőnek szüneteltetnie kell az ügyvédi tevékenységét, de azt nem tiltja semmi, hogy tagja maradjon az irodának, és így osztalékot is felvegyen. Az elmúlt években több ügyvéd is volt a legjobban kereső képviselők közt, de mivel az ügyvédi irodákat nem kötelezik a cégekéhez hasonló mérleg leadására, ezekről a bevételekről csak a képviselők saját vagyonnyilatkozataiból szerezhetünk tudomást. A fideszes Papcsák Ferenc például tavaly 8,4 millió forint osztalékot és 104 millió forint osztalékelőleget vett fel, utóbbit irodája későbbi nyereségének terhére.

Egy kis mellékes

A kirívóan nagy osztalékok mellett persze vannak politikusok, akik csak egy átlagos magyar kisvállalkozó jövedelmét veszik ki – csak épp a képviselői vagy épp miniszteri fizetésük mellett. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter például két százalékos tulajdonrésszel rendelkezik nagybátyja cégében, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-ben, de ez is fialt neki csaknem hárommillió forint osztalékot.

A szintén fideszes Hörcsik Richárd, aki egy ciklusnyi megszakítással 1990 óta képviselő, illetve korábban Sárospatak polgármestere is volt, képviselőként és az európai ügyek bizottságának elnökeként havonta bruttó 997 ezer forintot keres, ami mellett szinte csak zsebpénz az a 2,1 millió forint, amit családi cégéből, a fa termékek gyártásával foglalkozó Dynamis Kft-ből vehetett ki.

Hörcsik és Papcsák példája egy másik kiskapura is rávilágít: a törvény nem tiltja, hogy a képviselők felügyelőbizottsági pozíciót vállaljanak, amiért díjazást is kaphatnak. Papcsák Ferenc a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, amiért havi bruttó 6,9 millió forintot kap. Hörcsik Richárd pedig a sátoraljaújhelyi Prec-Cast Kft. felügyelőbizottságában foglal helye, amiért évente 2000 eurót, vagyis  620 ezer forintot kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik