Belföld

Pert indít a Zsolnay Porcelánmanufaktúra az MFB-hitel felmondása miatt

zsolnay(430x286).png (zsolnay, )
zsolnay(430x286).png (zsolnay, )

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. érvénytelenségi pert indít, amiért a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) május 18-án felmondta a vállalat 413 millió forintos hitelét.

A manufaktúra ezt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármesterének címzett csütörtöki nyílt levelében írta.

A Zrt. hétfői közgyűlésén derült ki, hogy az MFB május 18-án felmondta a cég tavaly augusztusban lejárt hitelét. Ha az adós 15 napon belül nem rendezi tartozását, a pénzintézet kezdeményezi a felszámolást.

A Pécsi Újság csütörtökön meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a porcelánmanufaktúra nem fizette ki felmondott hitelének teljes összegét, és mivel a határidő lejárt, ezért megkezdődhet a cég felszámolása.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy a pécsi közgyűlés Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre, hogy a Zsolnay felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. A céget hivatalos közlés szerint azért alapították, hogy fellépjenek a Zsolnay többségi tulajdonosának trükközése ellen, írja a lap.

Treitz Ferenc cégvezető a pécsi polgármesternek címzett nyílt levelében a kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak a Zsolnayt érintő korábbi lépéseire kért magyarázatot, és ezekkel kapcsolatos szándékait firtatta, írja az MTI.

A Ledina Kerámia Kft. alapításával kapcsolatban úgy gondolja, hogy a gyár felszámolásának elindításában nem kis szerepe van a kisebbségi tulajdonosnak, a Páva Zsolt vezette önkormányzatnak.

Hozzátette, a cégvezetés tudomására jutott, hogy a város szeretné a most megalakított társaságban tudni a Zsolnay-védjegyet, amelyről kijelentette, az a porcelánmanufaktúra jogos tulajdona.

Szabó Iván ügyvéd, a 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője az MTI-nek azt mondta nagyon valószínű a porcelánmanufaktúra felszámolásának elindulása.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik