Belföld

MSZP: Megalázó a nyugdíjemelés

Az MSZP megalázónak és méltánytalannak tartja a kormány jövő évre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelési javaslatát, amely átlagosan ezer forinttal emelné az idősek juttatását – jelentette ki Tóbiás József, a szocialisták elnök-frakcióvezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt vezetője úgy fogalmazott, a kabinet lemondott a nyugdíjasokról, miközben az állami cégek vezetőinek és a jegybankelnöknek 150 százalékos fizetésemelést biztosít.

Az MSZP szerint a kormánynak legalább a 2017-re tervezett infláció mértékével megegyező, 2,4 százalékos nyugdíjemelést kellene biztosítania.
Hosszú távon azonban ennél is fontosabb lenne egy új modell kidolgozása a nyugdíjemelés kiszámítására – mondta Tóbiás József, aki szerint ehhez elsősorban a nyugdíjasok által vásárolt fogyasztási cikkek árváltozását kellene figyelembe venni. Megjegyezte, az elmúlt években jelentősen drágította a gyógyszereket, hogy 200 milliárd forintot vontak ki az állami gyógyszerkasszából, amelynek kerete tovább csökkenhet.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy a biztonságos megélhetést nyújtó nyugdíj mellett elengedhetetlenül szükséges az ingyenes egészségügyi és szociális szolgáltatások magas színvonalon történő biztosítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik