Belföld

Egy ismeretlen fideszes képviselő lett az osztalékkirály a parlamentben

Egy szinte teljesen ismeretlen képviselő lett idén az osztalékkirály a parlamentben: Kovács József fideszes képviselő Munka-Med Kft. elnevezésű cégének tavalyi eredményéből 37 millió forintot vett ki a feleségével közösen, írja a Blikk abban a cikkben, amelyben megnézték, mennyit kerestek a képviselők a vállalkozásaikkal.

A lap szerint a legtöbb politikusnak veszteséges a cége, legalábbis a mérlegek többsége mínuszos eredményt hozott ki. Nem így Kovács Józsefé. Az orvos végzettségű politikusnak a Blikk szerint szinte csak zsebpénz lehet a képviselői fizetése: az Országgyűléstől 10,8 milliót kap évente, a cégéből három és félszer annyi a jövedelme.

Megkeresték Kovácsot, hogy mit kezd a pénzzel, de azt mondta, ezek nem közérdekű információk.

A második helyezett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki közel 3 millió forint osztalékot kapott a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ből, amelyben csupán kétszázalékos tulajdonrésze van. Az igazi nagy nyertes a nagybátyja, Gyapjas Károly, aki többségi tu1ajdonos a cégben, így a 138,5 millió forintnyi osztalékból minimum 70 millió az övé lehetett. A harmadik szintén egy fideszes képviselő, Hörcsik Richárd, akinek családi cége 2,1 millió forintot hozott a konyhára.

A lap azt írja, tavaly Gyurcsány Ferenc DK-elnök vette fel a legtöbb osztalékot, 180 millió forintot, idén azonban egy fillért sem hozott neki a cége, az Altus Zrt., amelynek a nyeresége is alig 3 millió forint volt 2015-ben. Gyurcsány szerint ennek ellenére semmivel sincs rosszabb évük, mint korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik