Belföld

Állítólag nem is újították fel a Moszkvába küldött metrókocsikat, inkább újakat küldtek helyettük

Nem felújított metrókocsikat szállít Budapestre a 3-as vonal járműtenderén győztes orosz cég, a Metrowagonmash a Népszabadság szerint. Valójában a kocsin minden új – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő szakértő, aki már megnézhette az első felújított szerelvényt.

A lap szerint az orosz kocsikról már korábban is pletykálták, hogy ezek valójában nem a kiszállított, végtelenül lepusztult régi szerelvények felújított változatai, hanem régebben legyártott, raktáron maradt újak. Minél többen látják az egyébként biztonsági őrökkel vigyázott új kocsikat, annál többen állítják, hogy a Metrowagonmash hozzá se nyúlt a régihez, egyszerűen újat küldött a kiszállítottak helyett – tette hozzá a Népszabadság.

A Metróért Egyesület már korábban is azt mondta, hogy a megadott idő alatt nem lehet felújítani a régi kocsikat, inkább újakat szabtak át a BKV igényeire. A Népszabadság szerint azért volt szükség a trükkre, mert másként nem lehetett volna helyzetbe hozni az orosz gyártót. Ha a tendert új szerelvényekre írják ki, akkor a Metrowagonmash messze nem a legkorszerűbb modelljei nagy valószínűséggel alulmaradnak, a pályázati feltételeket pedig nem lehetett volna ennyire testre szabni. Megemlítik azt is, hogy ez lehetett az egyik része a paksi bővítéssel kapcsolatos alkutortának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik