Belföld

Aki kötvényt vesz, annak nagyon egyszerű megvetnie a lábát Magyarországon

A letelepedési-kötvény vásárlása 2013-ban indult, azóta 2456-an kaptak ilyen jogcímen nemzeti letelepedési engedélyt idén március 31-ig, ezekből pedig egyet sem vont vissza a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lap kérdése után az is kiderült, hogy a 3515 tartózkodási engedély közül is csak hármat vontak vissza.

2014-től 2016. március 31-ig 32 260 tartózkodási engedélyt adtak ki keresőtevékenység céljából, ebből 2356 engedélyt vont vissza a hivatal, vagyis a napilap szerint ezekben az esetekben sokkal aktívabb volt, mint a letelepedési kötvényen keresztül tartózkodási engedélyhez jutott külföldiek esetében.

A BÁH 16 030 engedélyt adott ki családegyesítés céljával, amelyben a kötvényvásárlók adatai is benne vannak, és 313 engedélyt vontak vissza később ezek közül.

Korábban már arról is írt a Magyar Nemzet, hogy a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeket nem ellenőrzi senki, az Országgyűlés gazdasági bizottságának volna erre jogköre, de a testület három év alatt egyetlen alkalommal sem kért be adatokat a cégek értékesítési tevékenységéről.

Most hat vállalkozó értékesíthet letelepedési állampapírt, ezeket egy kivétellel olyan offshore-helyszíneknek tartott országokban jegyezték be, mint többek között a Kajmán-szigetekre, Máltára, Ciprusra és Liechtensteinre.

(Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik