Belföld

Nem kell visszafizetniük az egyetemeknek a 100 milliárdos uniós támogatást

egyetemista(430x286)(3).jpg (Array)
egyetemista(430x286)(3).jpg (Array)

Nem kell visszafizetni az Európai Uniónak azt a 100 milliárd forintot, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az egyetemek tavaly tapasztalt szabálytalan gazdálkodása miatt vetített előre. Az elmúlt egy évben hozott fejlesztéspolitikai intézkedéseknek köszönhetően sikerült 1,3 milliárd forintra lefaragni a felsőoktatási intézmények uniós forrásveszteségét – írja hétfői számában a Magyar Idők.

Köpeczi-Bócz Tamás EU-s fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt a lapnak: a szabályosság megerősítése mellett a szakszerű együttműködés tette lehetővé azt, hogy a szigorú elszámolású EU-s projektek forrásvesztési kockázatát is két százalék alá tudta szorítani az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2015-ben alakult új fejlesztési államtitkársága.

Úgy láttuk, hogy a 2014 előtti rendszer túl bürokratikus volt, egyes számlák elvesztek a különböző “útvesztőkben”. Ezért abból indultunk ki, hogy az egyes kifizetéseknél egyfajta új ütemezést kell kiszabnunk. Kialakítottunk egy új rendszert, amelyben ha az intézmény az adott hónap vagy negyedév végére elszámol, vállaltuk, hogy ennek megfelelően gyorsabb visszajelzést kap – hívta fel a figyelmet Köpeczi-Bócz Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik