Belföld

Megint szigorodhat a kutyatartás Budapesten, a városligetből is kiraknák a kutyákat

Köbányán már korábban befezetett a kerület egy olyan szabályt, amely szerint a kutyák közterületen csak pórázon sétálhatnak, amivel a futtatókba számúzték a kerületi kutyákat. Most a 444 szerint a Városligetben is erre készülnek.

A Városliget Budapest egyik, ha nem a, legfontosabb kutyasétáltató helye. Naponta több ezer kutyás jár ide, minden probléma nélkül. A Liget Budapest tervpályázatán győztes elképzelés szerint viszont három zónára osztanák a ligetet:

  • ahova egyáltalán nem mehet be kutya,
  • ahova csak pórázon
  • és a kutyafuttatók, ahol póráz nélkül is sétálhatnak.

De ez a három kijelölt kutyafuttató nagyságrendekkel kisebb lenne, mint az eddigi terület, ahol az emberek kutyát sétáltathattak.

Ezt az elképzelést a tervezőiroda sem cáfolta, csak azt mondták, még tervezés alatt van, hogy hol és mekkora futtatók lesznek.

Egyébként Budapest belterületének közterein alapvetően tilos póráz nélkül kutyát sétáltatni, ezt egy 2010-es kormányrendelet szabályozza. Ezt viszont szinte sehol nem tartják be, és alig fordulnak elő belőle problémák. Ha a gazda felelős, mindenki elviseli a szabadon futó kutyákat.

Ráadásul a legtöbb kutya mozgásigénye túlmutat azon, amit egy futtató – már csak a méretei miatt is – nyújtani tud. A Városliget pedig, ahogy eddig ismertük, piknikezős, sétáltatós helyként, megszűnhet. Azt még nem tudni, mi lesz belőle utána.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik