Belföld
US Currency: Wads of US bills fastened with rubber bands, close-up

Nincs is felső tízezer Magyarországon

24.hu
24.hu

2016. 05. 28. 09:51

A “felső tízezer”-ről sokszor hallunk, de nem feltétlenül tudjuk, kik tartoznak ide. Ami a magyar gazdasági elitet illeti, az első megállapítás az, hogy a felső tízezer Magyarországon valójában csak nyolcezer, írja a Világgazdaság.

Ez azt jelenti, hogy ennyi embernek van itthon vásárlóerő-paritáson számolva egymillió dollár – vagyis körülbelül 270 millió forint – feletti vagyona. Ez, például Ausztriához képest nagyon kevés, az osztrákoknál 195 ezren tartoznak bele ebbe a csoportba. Sőt még a görögöknél is van 57 ezer dollármilliomos úgy, hogy évek óta küszködnek.

A gazdasági elit kialakulásában meghatározó volt az 1985 és 1995 közötti időszak, mondta Csite András a Manager Magazinnak. A Hétfa Kutatóintézet alapító-ügyvezetője szerint  a korábbi állami és szövetkezeti tulajdon jelentős része a magánosítás során a késő-kádári korszak technokráciájának kezébe került.

Technokrácia

Kormányzati formáció, melyben a vezető beosztású, műszaki és gazdasági szakemberek csoportja irányítja egy ország gazdasági életét. A döntéseket nem politikai, hanem tudományos alapon hozzák meg.

Leginkább az akkori 30-40 éves korosztály, jellemzően közgazdász- vagy mérnökcsoport tudott élni a privatizáció kínálta lehetőségekkel. A jelenlegi elit másik csoportját azok a menedzserek alkotják, akik a 90-es években a Magyarországra érkező nagyvállalatok vezetői székét foglalták el. Egy részüknek azóta már saját vállalkozása van.

A lap szerint a mélyben, a gazdasági élet és a politika között jó a viszony, sőt egymásra vannak utalva.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.