Belföld
Ásotthalom, 2015. augusztus 30.
Katonák dolgoznak az ideiglenes biztonsági határzár építésén a gyorstelepítésű drótakadály mellett Ásotthalomnál 2015. augusztus 30-án. Kiépült a műszaki határzár első szakasza, a drótakadállyal párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

84 milliárdot költött a kormány a menekültválságra

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 28. 06:29

Mintegy 84 milliárd forintba került a menekültválság kezelése tavaly, írta a Magyar Nemzet a lap közérdekű adatigénylésére adott miniszterelnökségi válaszra hivatkozva szombati számában.

A napilap felidézte: a kormány először 6,5 milliárdot ítélt meg a Belügyminisztériumnak a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló alapból, amelyből a tárca a kerítésépítéshez szükséges alapanyagokat szerezte be, továbbá az egyes kerítéselemeket gyártatta le fogvatartotti foglalkoztatás keretében.

Ezt követően július 29-én ítéltek meg újabb összeget, 22,2 milliárdot, amelyből a BM mellett a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is részesült.

Augusztus 24-én több mint egymilliárd forintnyi átcsoportosítást kapott az akkor még a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Szeptember 15-én – a jogi határzár életbelépésének napján, a magyar-szerb zöldhatár lezárásakor – a kormány a karitatív szervezetek támogatása érdekében adott 200 millió forintot az Emminek. Ugyanaznap kapott újabb 381 millió forintot a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is.

Október 7-én az Országvédelmi alapból 17,5 milliárd forintot osztottak szét a BM, a HM és az Emmi között. Emellett a kormány tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a BM részére felülről nyitott alcímet hoz létre a központi költségvetésben, amelynek összegét decemberben 35 milliárd forintra emelték, amelyből a belügyi és a honvédelmi tárca kapott.

A határzár tételes elszámolása nem ismert.

Közben Bakondi György arról beszélt, hogy növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, alapvetően az erőszakos – azaz a kerítés megrongálásával járó – tiltott határátlépési kísérlet a jellemző. Az embercsempészet is erősödött, az esetek egy része nem a magyar határ átlépésére irányul, hanem Macedóniából Szerbiába szállítják a migránsokat személyenként ezer euró körüli összeg ellenében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.