Belföld

Zárt ajtók mögött zajlik a leszámolás a Jobbikban

Várható, hogy nagy vita előzi meg a párt előre bejelentett eredményű tisztújítást, de ezt a közvélemény nem követheti, mert zárt lesz a kongresszus.

A nyilvánosság kizárásával zajlik majd vasárnap a Jobbik tisztújító kongresszusa ­– erősítette meg a 24.hu értesülését Pál Gábor, az ellenzéki párt sajtófőnöke.

A kongresszus után, várhatóan délután tartanak sajtótájékoztatót.

A zárt ülés azért érdekes, mert Vona Gábor pártelnök előre bejelentette: három jelenlegi alelnököt nem szeretne újra az elnökségben látni, és ha ők mégis elindulnak, élni fog az alapszabályban biztosított jogkörével, és megvétózza a megválasztásukat. A hivatalos indoklás szerint a párt már a kormányzásra készül, ezért Vona a Jobbik sikeres polgármestereit kívánja beemelni az elnökségbe. Nem hivatalosan párton belüli leszámolásról, a „radikálisnak” minősített szárny kiszorításáról szólnak a pletykák.

A három megnevezett alelnök közül Szávay István és Apáti István néhány nap után beletörődött a pártelnök döntésébe, de Novák Előd úgy döntött, nem adja fel, és mégis elindul. Ehhez joga van, de hiába választják meg, Vona Gábor vétója miatt nem kerülhet be az elnökségbe.

Bár Novák a 24.hu-nak pénteken azt mondta, nem készül semmilyen akcióval – és a kongresszusig nyilatkozni sem kíván – várható, hogy komoly vita lesz a zárt ajtók mögött.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik