Belföld

Nem lehet hamvakat szétszórni a fővárosi közparkokban

urnafal (Array)
urnafal (Array)

Nem kapott engedélyt egy férfi arra, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórhassák szét. Kedden döntött az illetékes fővárosi bizottság, arra jutottak, hogy ez “precedens értékű lenne, és nehezen kezelhető folyamatot indítana el a Margitszigeten” – írta meg az Index.

Egy állampolgár áprilisban azzal a kéréssel kereste meg a fővárost: adjanak engedélyt arra, hogy édesanyja hamvait, annak végakarata szerint a Margitszigeten szórhassák szét. A fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága május 24-i ülésén – bár törvényi akadálya nem lett volna a kérés teljesítésének – úgy döntött: nem adja meg az engedélyt. Nemcsak a Margitszigeten, de más közparkban sem engedik meg hamvak szétszórását.

Nem célszerű keverni

A döntést azzal indokolták, hogy nem célszerű keverni a funkciókat, a kegyeleti ügyek befogadására a temetők vannak kijelölve. A bizottság szerint bár a hamvak szétszórásakor a hozzátartozók vállalják a névtelenséget, később azonban gyakran mégis szeretnének valamilyen jelet állítani a nyughelynél, esetleg “önhatalmúlag” állítanak emléket, amelyet aztán kegyeleti okokból már nem bontanak le, így viszont kegyeleti hellyé válik az adott hely. Tekintettel kell lenni a parkhasználók igényeire is, őket a park zavartalan használatában korlátozhatja az a tény, hogy a parkban hamvakat szórtak szét, “olyan területen, ahol egyébként kisgyerekekkel is sétálnak, napoznak, labdáznak”. A döntéssel nem akartak precedenst teremteni, mivel ezzel nehezen kezelhető folyamatot indítottak volna el Magyarországon.

A bizottság ülésén általánosan is kinyilvánította, hogy

a közparkok funkciójának megőrzése és a zavartalan parkhasználat biztosítása érdekében nem támogatja a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába, kezelésébe tartozó közcélú zöldterületeken temetési hely létesítését és hamvak szétszórásának engedélyezését.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik