Belföld

Lázár szerint egyszerű, szerény, puritán irodákat alakítanak ki a Várban

Az önkormányzat negyedével olcsóbban ad két évre területhasználati engedélyt a beruházónak.

Lázár János is részt vett csütörtökön a Budavári Önkormányzat képviselő-testületi ülésén, amelyen a budai Várat érintő fejlesztésekről beszélt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte, hogy minden kérdésben, amelyet a Budavári Önkormányzat szeretne elérni, állítson össze egy csomagot, terjessze a kormány elé, a megvalósítás lehetőségeit pedig megvizsgálja a kabinet.

Lázár János az ülésen felidézte, hogy már 2000-ben az volt az elgondolás, hogy a Sándor-palota lesz a miniszterelnök munkahelye, ahogyan ez 1867 és 1914 között volt, a szocialista kormány azonban 2002 után úgy döntött, hogy a köztársasági elnök hivatalát rendezi ott be.

Most viszont a Királyi Palota épületegyüttesében alakítanak ki államfői hivatalt, a Sándor-palota a jövőben a Miniszterelnökség céljait szolgálja, a karmelita kolostor pedig irodaépületként a háttérstábot fogadja be. Mindennek megvalósításáig a miniszterelnök irodája a karmelita kolostorban lesz.

A kerület polgármestere azt mondta, a helyhez illően „egyszerű, szerény, puritán” építészeti kialakítású irodák lesznek a kolostor épületében. A Várszínház épületrészében, melyben eredetileg a karmeliták temploma volt, többfunkciós rendezvénytermet alakítanak ki.

Ellenzéki felvetésre Nagy Gábor Tamás hangsúlyozta, azért támogatják a beruházó céget 25 százalékos közterület-foglalási díjkedvezménnyel, mert az építkezés miatt két éven át igénybe vett területek után még így is több mint 230 millió forint folyik be az önkormányzathoz, ilyen nagy összeg befizetésére ilyen céllal pedig korábban nem volt példa.

A várhatóan megnövekedett forgalomra Lázár szerint ki kell dolgozni egy olyan megoldást, amellyel a Várban élőket kompenzálnák. Ezt szolgálhatja a Váron kívüli mélygarázsok építése, elektromos buszok bevonása, alternatív közlekedési eszközök biztosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik