Belföld

Mégis igaza volt az újságírónak, aki ellen végrehajtást kért a szegedi egyetem

SZTE Rektori Hivatal (Array)
SZTE Rektori Hivatal (Array)
Szalai Balázst a HÖK-választásokról írt cikke miatt perelték be, a rá kiszabott büntetés pedig közadakozásból gyűlt össze. Most vissza kell kapnia a pénzt.

Mint arról korábban írtunk, a múlt héten végrehajtást kért a Szegedi Tudományegyetem Szalai Balázs, az Átlátszó Oktatás újságírója ellen. Szalait egy 2013-ban megjelent cikke miatt perelte be az intézmény, mellyel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy annak címe – „Csalnak-e még a szegedi HÖK választáson” – sérti az egyetem jó hírnevét azzal, hogy azt sugallja, történt már csalás.

Először nem is az egyetem, hanem Török Márk perelt, aki egy év kihagyással 2007 óta az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke. Bár az ő személye nem szerepel a kifogásolt cikkben, Török úgy vélte, az sérti a személyiségi jogait. A bíróság azonban elutasította a keresetet. Ezután perelt az egyetem, amely az önálló jogi személyiséggel nem rendelkező hallgatói önkormányzatot képviselte az ügyben.

Szalainak bizonyítania kellett a perben, hogy történt már csalás a HÖK-választáson. Arra hivatkozott, hogy korábban megtörtént: az egyik kari választáson olyan hallgatók indultak, akik egy másik kar hallgatói. Első fokon a Szegedi Törvényszék elutasította az egyetem keresetét, az intézmény viszont fellebbezett, és a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla úgy látta, a cím megsértette az SZTE jó hírnevét, mert nem csalásról, hanem „eltérő jogértelmezésről” volt szó.

Szalai a Kúriához fordult felülvizsgálatért, ennek ellenére ki kellett fizetnie az egyetemnek 200 ezer forint sérelemdíjat, valamint 140 ezer forint perköltséget, illetve eljárási díjat. Pénteken felhívás jelent meg a Facebookon, hogy segítsenek összedobni az összeget az újságírónak azok, akik visszásnak érzik, hogy a HÖK-választások tisztaságának firtatásáért pénzbüntetésre ítélték. A pénz keddre összegyűlt.

Csütörtök este azonban épp az egyetem hallgatói önkormányzatának céghálójába tartozó DailySzeged portálon jelent meg, hogy megszületett a Kúria ítélete, és Szalai Balázs nem sértette meg az intézmény jó hírnevét. Az egyetemnek így vissza kell fizetnie a pénzt.

Szalai korábban közölte: amennyiben neki ad igazat a Kúria, a visszakapott pénzzel az oknyomozó újságírást, konkrétan az Átlátszó.hu-t támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik