Belföld

Csak a tábla maradt a 800 milliós támogatásból

Hihetetlen, de lehet, hogy Magyarországon elloptak egy egész vasúti átrakó állomást. A másik lehetőség, hogy nem is volt soha átrakó, csak az erre felvett 837 millió forint EU-s támogatást lopták el. Az illetékes minisztériumnak jelezték a problémát, de senki nem vette a fáradságot, hogy kimenjen ellenőrizni a helyszínre, csak kifizették a pénzt.

Helyreigazítás

A 2016. május 26-án internetes oldalunkon megjelent, „Csak a tábla maradt a 800 milliós támogatásból” cikkben valótlanul állítottuk, hogy „senki nem vette a fáradságot, hogy kimenjen ellenőrizni a helyszínre, csak kifizették a pénzt.”

 

Ezzel szemben a valóság az, hogy több alkalommal, minden pályázati kifizetést megelőzően tartott helyszíni ellenőrzést az NGM.

 

A cikkben valótlanul állítottuk továbbá, hogy „hiába kapott az Ökogroup Zrt. 837 millió forint EU-s támogatást – ezt a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2016. május 10-én ki is fizették – egy „intermodális logisztikai központ” (vagyis iparvágány, átrakodó daru és fedett raktárcsarnok) építésére, a telephelyen, a Nógrád megyei Bátonyterenye vasútállomása mellett nem épült semmi”.

 

Ezzel szemben a valóság az, hogy az eddig elvégzett munkák értéke pontosan, igazolhatóan, ellenőrzötten megegyezik a pályázati forrásból és saját erőből kifizetett összegekkel.

„Nem történt szabálytalanság” – zárta rövidre az úgynevezett szabálytalansági eljárást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes helyettes államtitkársága egy meglehetősen gyanús ügyben, idén januárban.

Pedig csak ki kellett volna menni a helyszínre, és a hivatalnokok is láthatták, hogy semmi nincs rendben.

Hiába kapott egy cég 837 millió forint EU-s támogatást – ezt a nyilvánosan elérhető adatok szerint május 10-én ki is fizették – egy „intermodális logisztikai központ” (vagyis iparvágány, átrakodó daru és fedett raktárcsarnok) építésére, a telephelyen, a Nógrád megyei Bátonyterenye vasútállomása mellett nem épült semmi.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője (korábban a trafikmutyi leleplezéséig fideszes önkormányzati képviselő) szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy először maga sem akarta elhinni a történetet, ezért elutazott Bátonyterenyére, és a saját szemével is meggyőződött arról, hogy csak egy tábla és némi félbehagyott földmunka jelzi a helyszínen az 1,7 milliárdos (felerészben a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott) beruházást.

Hadházy stílusosan a Magyar Idők aznapi számával készített fotót, hogy dokumentálja a helyszínen tapasztaltakat:

Bátony1

Nem ezzel foglalkoztak

A nyilvánosan is elérhető adatokból, illetve egy magánszemély által tett feljelentésből rekonstruálható a történet: az Ökogroup Zrt. jogelődje, az Ökoenergia Hasznosító Kft. még 2013-ban nyújtott be pályázatot, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból támogassák a tervezett beruházást. A pályázatban le is írják, hogy eddig nem a vasúti logisztikával foglalkozott, de nyitni szeretne új irányokba is.

Azt állították, hogy a cég tulajdonosa és ügyvezetője kellő tapasztalattal rendelkezik, és azt ígérték, hogy három munkahelyet teremtenek majd a beruházással. 2014 február végén meg is született a döntés a támogatásról.

A megítélt támogatásból 300 millió forintot előlegként ki is utaltak, a cég pedig megbízott egy irodát a tervek elkészítésével, összesen több mint 45 millió forint (plusz áfa) értékben, de végül csak 4,5 milliót fizetett ki a tervezőnek, aki feljelentést tett a nyomozó ügyészségen. Ebben azt írta: álláspontja szerint világos, hogy a cég nem is akart soha nem akart fizetni (hiszen a mérlegében nem szerepeltette a tartozást), és a logisztikai központot sem akarta megépíteni, csak a támogatást felvenni.

Nem történt szabálytalanság, mondják

A tervező fordult az NGM-hez is, ahonnan a fentebb is idézett választ kapta: nem történt szabálytalanság.

Ökoenergia Hasznosító Kft. eredetileg, 2012-ben ORVOSI FEREZIS Kft. néven jött létre, és fő tevékenysége, és fő tevékenysége „szakorvosi járóbeteg-ellátás” volt. Néhány hónap múlva viszont tulajdonost és nevet váltott, fő tevékenysége pedig „bányászati, építőipari gép nagykereskedelme” lett.

Már megnyerte a pályázatot a bátonyterenyei beruházásra, amikor tavaly újabb tulajdonosváltás következett, majd társasági formát is váltott a cég, zártkörű részvénytársasággá alakult.

Bátony2

Semmitmondó honlap

Az Ökogroup Zrt. egyetlen részvényese az ausztriai Grazban bejegyzett RERI Handels Dienstleistung GmbH, aminek viszont – ha hinni lehet az osztrák cégnyilvántartásnak – egy magyar magánszemély a tulajdonosa. A cég honlapján is ő, Reichardt Richárd van megjelölve kapcsolattartóként. A honlap meglehetősen egyszerű, kevés információt árul el.

A bátonyterenyei beruházásról mindössze egy sajtóközleményt találtunk, illetve két fényképet a megkezdett földmunkákról. A megadott telefonszámon ( +36 30 123 4567) előfizető nem található.

Úgy tudjuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-Magyarországi Bűnügyi igazgatóságának kiemelt ügyek osztálya már nyomoz az eltűnt támogatás ügyében, legalábbis tanúkihallgatás már történt.

Kerestük az NGM-et, hogy megtudjuk, hogyan fizethettek ki támogatást egy nem létező beruházásra, illetve miért nem tűnt fel a szabálytalanság. Cikkünk megjelenése után az NGM a következőket közölte: a kifizetés a 2007-2013-as időszak zárásához kapcsolódó folyamat része volt, vagyis azért fizették ki a pénzt, mert május közepéig le kellett zárni minden kifizetést. A tárca szerint a pályázati folyamat nincs lezárva, a bent lévő elszámolások kifizetése után történik meg a projektek megvalósulásának ellenőrzése. Amennyiben az ellenőrzés azt mutatja, hogy a projekt nem, vagy nem úgy valósult meg, ahogy azt a pályázati felhívás előírta, úgy a jogszabályok szerint szabálytalansági eljárást folytatnak le és visszaveszik a támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik