Belföld

Milliós károkat okozhatnak egy rézhengerért a fémtolvajok

A szolgáltatók riasztókkal, lopásfigyelőkkel igyekeznek elejét venni a rongálásnak.

Százmilliós nagyságrendű károkat okoznak a színesfém-tolvajok az áramszolgáltatóknak – írja a Magyar Idők. Nem az eltulajdonított alkatrészek értéke, hanem a rongálás okozta kár jelentős.

Az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója elmondta: gyakran előfordul, hogy a lopás csak egy kisebb rézhengerre korlátozódik, de úgy, hogy összetörik az azt rejtő milliós értékű berendezést. Némileg javult a helyzet, mióta származási irat nélkül nem vásárolhatnak színesfémet a kereskedők, de újabban a határellenőrzés hiánya miatt gyorsan elhagyják az országot a lopott fémek.

Az EDF Démász riasztóval látta el az erősen veszélyeztetett hálózati berendezéseit, amivel már többször sikerült megzavarni az elkövetőket, illetve segítséget nyújtani a rendőrségnek a felderítésben.

Az E.On lopásjelző készülékeket szerelt transzformátoraira, amelyek érzékelik, ha megszűnik a feszültség, vagy valaki lecsavarja az olajleeresztő fedelet. Ilyenkor a szolgáltató által megbízott biztonságtechnikai cég a rendőrséggel együtt a helyszínre vonul, több tettenérés is volt már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik