Belföld

Halálra éheztetett kislány: újítottak a gyermekvédelmi szabályzaton

Nyilvánosságra hozták a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ belső vizsgálatát a halálra éheztetett gyöngyösi kislány ügyében. A megállapítások alapján több változás is érvénybe lépett, reformon esett át a gyermekvédelmi szabályzat – írja az Index.

Így például a jövőben a családgondozó vagy esetmenedzser azonnal köteles írásban jelezni vezetőjének, ha 15 napon belül kétszer egymás után nem sikerül felvenni a kapcsolatot egy családdal. Innentől az intézmény-vezető dolga intézkedni, ő felelős a védelembe vételre vagy egyéb hatósági intézkedésekre is.

Bár az intézményegység a gyöngyösi kislány esetében minden esetben jelezte, hogy nem tudott környezettanulmányt készíteni, nem tett javaslatot a probléma megoldására, így a jövőben egyértelmű gyermekvédelmi intézkedésre vonatkozó javaslattal kell szolgálniuk.

Hogy a gyermek veszélyeztetettségét a munkatársak mihamarabb felismerjék, a tragédia feldolgozásához külső segítséget kapnak szupervízió formájában. Fontos továbbá, hogy az esetmegbeszélések során kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy a jelzőrendszer egy tagjának erős véleménye nem befolyásolhatja, nem akadályozhatja meg a probléma kezelését.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kislány holttestére másfél hete bukkantak rá egy gyöngyösi házban. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indított nyomozást– akkor még – ismeretlen tettes ellen. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője korábban elmondta, adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a lányt. Akkor hét kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott.

A rendőrség múlt héten közölte: gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a szülőket. Részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy “az eljárásban kirendelt elsődleges orvosszakértői vélemény alapján felmerült a szülők büntetőjogi felelőssége”. A szülőket csütörtökön, a reggeli órákban állították elő. A párt őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, amit azóta a bíróság elrendelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik