Belföld

Semjén: a kitüntetés egy adott időszakra vonatkozik, hogy előtte vagy utána mi történt, nem számít

semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)
semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)

Semjén Zsolt a Jobbik törvénymódosító javaslatáról, amely szerint állami kitüntetést vissza kell vonni akkor, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte, az MTI-nek azt mondta: a kitüntetésekről szóló törvény alapvető szempontja, hogy az elismeréseket nem lehet visszavonni és nem lehet posztumusz odaítélni.

A kormányfő helyettese, aki az állami kitüntetési ügyekért felelős, kifejtette: azért nem helyes a visszavonás, mert akkor soha nem lesz vége a folyamatnak, és a különböző kormányok elkezdik értékelni ki az, aki visszamenőleg morálisan méltó az elismerésre, és ki az, aki nem. Felmerült például Lukács Györgytől, Kertész Ákosig a Kossuth-díj visszavonása. De ha egy esetben visszavonnának elismerést, “legitimálnának” mindenkit, akitől nem vonják vissza – mutatott rá.

Egy kitüntetés arra az időszakra és teljesítményre vonatkozik, amiért odaítélték. Az, hogy az illető utólag mit tett, vagy kiderül róla a korábbi időszakból valami, az az akkori értékelését nem befolyásolja

– fejtette ki Semjén Zsolt.

A kormányfő helyettese rámutatott, minden kormánynak az általa odaítélt elismerésekért kell vállalnia a felelősséget. Kitért arra is, hogy a posztumusz elismeréseknél is vita volt a törvény megalkotásakor, és ahogy a visszavonásnál, itt is azt az álláspontot képviselte, hogy erre ne legyen mód. Azt mondta: ilyen alapon a Magyar Szent István-renddel először magát Szent Istvánt kellene kitüntetni. Ennek megint nem lenne vége, ezért posztumusz kitüntetés nincs, de arra természetesen van mód, hogy ha a döntés és az átvétel között a díjazott meghal, a családja átveheti az elismerést – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Idén márciusban a privatkopo.hu írta meg, hogy  Kiss László, a Magyar Úszószövetség azóta lemondott elnöke 1961-ben, 21 éves korában két másik úszótársával csoportos nemi erőszakot követt el, amiért egy évvel később hároméves börtönböntetést kapott, ennek töredékét töltötte le. Kiss korábban azt állította, hogy koholt vádak alapján, koncepciós perben ítélték el, májusban azonban egy nagy csokor virággal kért bocsánatot áldozatától és elismerte tettét. A Miniszterelnökség már ekkor közölte: a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy Kisst megfosszák állami kitüntetéseitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik