Belföld

Szellemtanya lett Torgyán doktor egykori otthonából

Tóth Richi
Vincze Miklós
Tóth RichiVincze Miklós

2016. 05. 24. 21:15

A Gellért-hegyre néző Duna-parti épületbe a Városi Gerillák csapata jutott be, és gyönyörű fotókkal tért vissza. Beszéltünk velük és elmesélték, milyen volt Torgyán ereklyéi között sétálni.

A világhírű orientalista, Vámbéry Ármin otthonának egykor helyet adó Belgrád rakpart 24. a Kádár-korban a Hazafias Népfront, majd a Független Kisgazdapárt székházává vált. Az épület évek óta lakatlan, de közben több tulajdonosváltáson is átment, most pedig egy kilencven szobás hotel építését kezdték meg az épületben.

A Városi Gorillák nevű felfedezőcsapat nemrégiben bejutott az épületbe, ott készült fotóikat pedig Facebook-oldalukon tették közzé.

Az épület állapota a képek tanúsága szerint nem túl vészes, bár a Belgrád rakpartra néző homlokzat egy fokkal talán hibátlanabb tereket feltételez, de a még mindig a falak közt bolyongó Torgyán-portrék, néhány rekesznyi, pincében megbúvó Márka üdítő, a gazdátlan mosógép, a korban divatos, fával borított nagyiroda és a sörösdoboz-füzér által alkotott szürreális világ is megér egy misét.

Megkértük a Városi Gorillákat, hogy meséljenek, milyen volt Torgyán egykori otthonában járni, a képek között a dőlt szöveg az ő szavaik.

Egyik este néztük ki az épületet, feltérképeztük a bejutási lehetőségeket és egy hétre rá hajnalban visszamentünk.

Sikerült bejutni, mert egy hátsó redőny mögött nyitott ajtót találtunk.

Akkora volt az épületkomplexum, hogy reggel 6-tól délutánig bent voltunk.

Az épületre az a legjobb szó, hogy nagyon komplex.

Pince, tetőtér, panoráma, rejtett lépcső és három lépcsőház is van bent.

A portát a bent dolgozó munkások átalakították maguknak hálószobának.

Rá néhány hétre visszatértünk és már a pincében állt a víz, mert kivágták a városi vízvezetékeket és a csatornát is kiásták a földből.

Vödrökkel és zacskókkal a lábunkon kellett végigmenni a pincén, hisz gumicsizmával nem készültünk.

Az FKGP épület melletti telken volt a Belvárosi Ifjúsági Ház, amelyhez egy fedett tanuszoda is tartozott.

Ez az épület szocreál stílusban épült és már teljesen ki volt ürítve, így a pártház izgalmasabb volt. A tetejéről látszódott a Szabadság-szobor is.

A csapat egy fémtolvaj rendőrségi határozatára, illetve egy hulladéktelepre beadott 65 kiló vörösrézről szóló számlára is rábukkant – utóbbi egy Balaton környéki lomtalanítást jelöl meg a beadott hulladék származási helyeként.

Reméljük, a hotelprojekt tényleg rendben véget ér, hiszen az épület még bőven menthető, és a Gellért-hegyre nyíló kilátás miatt jó eséllyel a turisták egyik kedvencévé válhatna.

vissza a címlapra

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.