A gyerekek kötelező védőoltásáról foglalt állást az ombudsman

Közölte: nincs olyan jogszabály, ami alapján elutasíthatják az óvodák a be nem oltott gyerekek felvételét, de aggályos az interneten terjedő téves információkra alapozott oltásellenesség.

Aggályosnak nevezte az alapvető jogok biztosa, hogy az óvodák elutasítják azoknak a gyerekeknek a felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.

Pénzbírsággal kiváltható

Székely Lászlónak egy panaszbeadványból jutott tudomására, hogy az intézmények egy módszertani levél alapján utasítják el a hároméves kort betöltött gyermekek felvételét védőoltások hiánya miatt. A dokumentumban az Országos Epidemiológiai Központ előírta, hogy gyermekközösségbe, alsó- és középfokú oktatási intézménybe csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel.

Az ombudsman ugyanakkor leszögezte: a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni védettség kialakítása, azok szükségesek a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben.

Az ombudsmani közlemény figyelmeztet: ha a gyermek törvényes képviselője nem adatja be a kötelező védőoltást, és az írásbeli felszólításnak sem tesz eleget, akkor az egészségügyi államigazgatási szerv rendeli el. Ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, de a gyakorlatban ez sem jelent kötelező erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők „ki tudják váltani” gyermeküket a kötelező védőoltás rendjéből.

Ne kényszer, hanem együttműködés legyen

Az alapvető jogok biztosának hivatala közölte: Székely László nem lát problémát pusztán abban, hogy vita kezdődött a védőoltások hatékonyságáról, de azzal kapcsolatban már vannak kétségei, adott-e az objektív tájékozódás lehetősége. A szülők ugyanis az interneten kritikátlan, meg nem alapozott információk áradatával találkoznak, viszont kérdés, eljutnak-e hozzájuk a kötelező védőoltások hatásosságát, megalapozott kockázatait tudományos tényekkel, kutatási eredményekkel alátámasztó, logikusan felépített, érthető magyarázatok.

Székely szerint a kötelező védőoltási rend fenntartásának legfontosabb kérdésévé vált, hogy az állam mennyire tudja a szülőket segíteni abban, hogy ne kényszerként, hanem mindenki érdekét szolgáló együttműködésként éljék meg a részvételt a kötelező védőoltások beadásában. Az ombudsman szerint ezért át kell gondolni a kötelező védőoltás rendszerét támogató állami eszközöket, azok hatékonyságát.

Az orvosnak kell ellenőrizni

Kiemelte: nincs olyan rendelkezés, amely a védőoltások beadásáról szóló orvosi igazolások bemutatását követelné meg az óvodai beiratkozáshoz. Ilyen dokumentumot tehát a belső szabályzatukban az óvodák se igényelhetnek a szülőktől. Hozzátette: az óvodavezető akkor jár el jogszerűen, ha gondoskodik az óvodákban is jelenlévő iskola-egészségügyi szolgálat működéséről, az orvos pedig köteles ellenőrizni, hogy az óvodába kerülő gyermekek megkapták-e az életkor szerint esedékessé vált oltásokat, és az esetleges hiányosságokról értesítenie kell a járási hivatalt.

Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, hogy az elmaradt védőoltások beadásának kikényszerítésekor legyenek tekintettel az arányosság követelményére, javasolta a fokozódó oltásellenesség hazai körülményeinek alapos feltárását, a módszertani levelek és a jogszabályban foglaltak összhangjának megteremtését, valamint az óvodai aggályos tartalmú belső szabályzatok módosítását. (MTI)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73903148, A Partiz·n vit·t szervez a budapesti fıpolg·rmesteri elıv·laszt·s rÈsztvevıivel a Vasas Szakszervezeti SzˆvetsÈg Magdolna utcai Èp¸letÈben 2019.06.15-Èn., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.