Belföld

Megnyílt Jamie Oliver budai étterme: mintha valaki iszonyú komolyan venne egy Burger Kinget

Nagyobb felhajtás nélkül, egy csatakiáltással nyitott meg az angol sztárszakács étterme a Várban.  Első benyomások a Jamie's Italianról, sok fotóval. Elöljáróban annyit, hogy az  étteremkritika szerzője mustáros sültkolbász rajongó.

Pénteken délben megnyitott Jamie Oliver budapesti étterme. A tévés sztárszakács olaszos étteremláncának magyar tagja a várban működik mostantól. Az első órát nem övezte nagy felhajtás, már ami a vendégeket illeti. Sajtófotósból többen voltak 12.00 előtt pár perccel, mint ebédelni vágyókból.

Jamie's Italian étterem
Négy hete készülnek a nyitásra – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

Talán azért sem rendezett Jamie Oliver csapata különösebb megnyitót és hírverést, mert a hely alapelve, hogy az olyan legyen, ami mindenki számára nyitott és elérhető. Ahova bárki betérhet jóllakni. A bárki alatt azért nem árt a turistákra gondolni. A Jamie’s Italianben 2500-3000 forintért lehet olaszos tésztákat enni és 4-5 ezer forintért főételeket. Ennek én a töredékéért szoktam ebédelni munka közben, bár az is igaz, hogy az a Kolosyn szokásom, most is csak az étteremnyitó miatt voltam ebédidőben a Várban.

Jamie's Italian étterem
Egy ebédre én egy 8-9 ezer forintot számoltam össze magamnak, aztán átmentem egy Mekibe – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

A helyet nem úgy kell elképzelni, mint az újabb nevezője az elmúlt évek “Ki Kap Még Michelin-csillagot” nevű fővárosi őrült futamnak, inkább úgy, mintha valaki iszonyú komolyan venne egy Burger Kinget. A Jamie’s Italian ugyanis egy franchise. Több, mint hatvan ilyen éttermet nyitott már Oliver szerte a világban. A budapesti ételek ugyanazok, amiket Brazíliavárosban vagy Londonban esznek a vendégek, és így az alapanyagoknak is tűpontos kritériumoknak kell megfelelniük.

Jamie's Italian étterem
A csirke például magyar, de a legtöbb alapanyag Olaszországból jön – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

A személyzeten azért látszott, hogy komolyabban veszik a dolgukat, mint az általam ismert kifőzdékben szokás. Tíz fős brit csapat érkezett Budapestre, hogy az elmúlt négy hétben minden nap tréningezze a magyar csapatot. Az ő hangos csapatkiáltásszerűségük jelezte pénteken a delet, az étterem első óráját. A főszakácsnak is a “chef” megszólítás dukál, aki egyébként – bár a pontos kritériumok matt nem sok kreativitást kell, hogy beleadjon – egy eddig is vezető éttermekben dolgozó osztrák-magyar fiatalember.

Jamie's Italian étterem
A konyhai team – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

Jamie budai franchise éttermének tulaja egyébként Zsidai Zoltán Roy, akit a nálam kiműveltebb gasztrofil kollégáim a Bocouse d’Or és számos más fontos gasztrokultúrával kapcsolatos helyekről vélnek ismerni. Ezek pedig további képek a Szentháromság utcában található étteremről:

Jamie's Italian étterem
Zsidai Roy, a tulaj – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

 

Jamie's Italian étterem
A WC-t előbb mutatták meg, mint a konyhát, igazi angol – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

 

Jamie's Italian étterem
Jamie’s Italian étterem – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

 

Jamie's Italian étterem
Jamie’s Italian étterem – Fotó: Képszerkesztőség/Bielik István

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik