Belföld

Fidesz: akinek nem tetszik a Lovarda újjáépítése, nemzeti értékeket támad

Az ellenzék szerint funkciótlan giccs az a kétmilliárdos épület, aminek a Várban pénteken lerakták az alapkövét.

„Egy kormány akkor hagyhat nyomot maga után, ha a társadalom tagjai jólétben, biztonságban, egyenlő esélyekkel küzdhetnek a jövőért” – ezt mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke azzal kapcsolatban, hogy kormánypárti politikusok pénteken letették a Várban újjáépülő Lovarda alapkövét. Az MTI híradásából kiderült: csak a Lovarda visszaépítése kétmilliárd forint közpénzbe kerül. Tóbiás azt mondta:

ez a kormány csak saját kiváltságosait akarja helyzetbe hozni.

A Párbeszéd Magyarországért azt közölte: egy letűnt korban készült, funkció nélküli épület alapkövét tették le, feleslegesen drágán. Hozzátették: egy ország áll értetlenül a gyermeteg és akarnok beruházások sorozata előtt, miközben számtalan fontos beruházásra lenne szükség a Budai Vár és a Budavári Palota területén.

A Hauszmann-féle, kétes értékű neobarokk palota procc díszlet volt már a maga korában is, ami álságos reprezentációt hazudott iszonyú társadalmi feszültségek idején. Egyes elemeinek ötletszerű, indokolatlan újraépítése egy urizáló kormányzat szánalmas, de az országnak sokba kerülő passziója

– áll a párt közleményében.

Az Együtt arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne urizáljon a Budai Vár átépítésével és irodája odatelepítésével. A lovarda 1900-ban, a főőrségi épület 1903-ban készült el – emlékeztettek, hozzátéve, hogy ezeknek az épületeknek nincs funkciójuk. Úgy fogalmaztak, az újjáépítéssel „építészeti Disneylandeket” hoznak létre.

Egy borsodi vagy ormánsági faluban, ahol nincs körzeti háziorvos, busszal pedig nem lehet bemenni munkakezdésre a legközelebbi városba, minden bizonnyal még gyalázatosabbnak tartják Orbán Viktor urizálását

– közölték.

Az ellenzéki véleményekre a Fidesz úgy reagált, hogy

a balliberálisok zsigerből támadnak mindent, ami nemzeti érték, legyen az szellemi, gazdasági, kulturális vagy építészeti.

Szerintük a nemzeti örökségek felújítása és újjáépítése Magyarországot erősebbé és vonzóbbá teszi, hozzájárul a nemzeti kultúra, a turizmus, a gazdaság fejlesztéséhez valamint a munkahelyteremtéshez. Hozzátették: a kormányzati beruházásoknak köszönhetően Budapest ma az egyik legvonzóbb turisztikai célpont, ahol évről-évre rekordokat dönt a turizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik