Belföld

Olimpiát? Ne.

Ezen a néven indult egy állampolgári mozgalom.

Célja, hogy Budapesten 2024-ben ne rendezzenek Olimpiát és Paralimpiát. A mozgalom tájékoztatja a polgárokat az olimpia buktatóiról azért, hogy minél többen tudják, hogy ténylegesen mekkora anyagi áldozatvállalással jár egy olimpia rendezése.

Olyan áldozatvállalással, amely lényegében az ország legfejlettebb és leggazdagabb régióját, Budapestet gazdagítja, viszont ennek terheit egész Magyarország viseli.

A mozgalom igazi társadalmi vitát indítana az olimpia rendezéséről, mivel eddig csak egyoldalú információk jelentek meg a Magyarországnak rendkívüli anyagi terhet jelentő eseményről. Az Olimpiát? Ne. a sporteseményt népszerűsítőkkel szemben tanulmányokkal, tényekkel igazolná, miért jobb Budapestnek és az országnak, ha nem rendez olimpiát. A mozgalom a Facebookon, illetve saját weboldalán folyamatosan tájékoztat az olimpia kockázatairól. Most azt állítja, hogy „az Olimpia nem hoz létre gazdasági növekedést.” A támogatók gyakran idézik ellenpéldaként az 1992-es Barcelonai Olimpiát, de Allen Sanderson közgazdász a Chicagoi Egyetemről nem talált statisztikai különbséget Barcelona és Madrid fejlődése között.

Megvizsgáltuk a turizmust, építőipart, adóbevételeket előtte és utána is. Nem tudtunk kimutatni semmilyen jelentős eltérést a között a város között, ahol volt az Olimpia és ahol nem volt.

A Nyári Olimpia rendezésének átlagos végösszege 15 milliárd dollár, azaz körülbelül 4350 milliárd forint, a magyar költségvetés egynegyede, de ez nem tartalmazza a folyamatos fenntartási költségeket, ami a rendezés igazi, és drága hagyatéka. A legnagyobb ára azonban a rendezésének, hogy elterelődik a figyelem a valódi kihívásokról – írja a mozgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik