Belföld

Magyarországra is atomrakétákat dobott volna az USA, ha kitör a harmadik világháború

Atombomba(1)(430x286).jpg (Array)
Atombomba(1)(430x286).jpg (Array)

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Levéltár nyilvánosságra hozta az amerikai atomrakéták titkosítás alól feloldott célpontlistáját, írja a 444.hu. Ebből kiderül, ha kitört volna a III. világháború, akkor az összesen 1100 célpontból 15, az akkor még a szocialista blokkhoz tartozó Magyarországot is érintette volna. A lista nem teljes, csak a titkosítás alól feloldott célpontok vannak rajta.

A Ferihegy is célpont volt, viszont Budapest, mint város nem. Ennek oka az lehetett, hogy az ország vezetését nem tekintették tényezők. A listán egyébként kizárólag repülőterek vannak, abból viszont van bőven: a berettyóújfalui szovjet katonai reptér, a debreceni, a hévízi, a kalocsai, a kecskeméti, a kiskunlacházi, a kunmadarasi a pápai, a szombathelyi, a taszári és a tököli reptér.

Magyarország ezzel a 15 célponttal nem volt a lista élén, csak Prágára és Szófiára három atombombát dobtak volna le az amerikaiak. Ezen a térképen még azt is meglehet nézni mekkora pusztítást okozott volna egy-egy bomba. A ferihegyi akcióban 206 ezren azonnal meghaltak volna.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik