Belföld

Illés bácsi: “Nekem nem hiányzott, hogy szeressenek”

Jobban bosszantja a hirtelen jött hírnév, mint az, hogy be kell zárnia üzletét – mondta a 24.hu-nak Barna Illés, az az idős gödöllői cukrász, aki napok óta az internet aktuális sztárja hazánkban. Ahogy azt a számos beszámolóban olvasni és látni lehetett, 50 éve megalapított kis üzemét, amelyet harminc éve egyedül vitt, egy bejelentés miatt be kellett zárnia. Az elavult gépeket és a ház romos állapotát kifogásolták az ellenőrök – meséli.

Soha ez alatt az ötven év alatt senki nem lett rosszul, vagy jött vissza panasszal hozzám, és sosem büntettek meg – mondja.

Barna Illés cukrász

Igaz, ellenőrzést sem kapott már évek óta. Ez a mostani is csak azért érkezett, mert valaki bejelentést tett a hatóságnál. Hogy az ellenőrök nem fogják maradéktalanul rendben találni a kis cukrászüzemet, borítékolható volt: a gépek között volt száz éve készült, ütött kopott keverő, és az eszközök nagy részét ugyancsak több évtizede használta az idős úr. Az épület egy vert falú ház, amely repedezik, a felújítására pedig sosem jutott pénz – magyarázza Illés bácsi.

Sajnálja, hogy be kell zárnia, és aljas cselekedetnek tartja, hogy feljelentették. Nem az anyagi kiesés a legnagyobb baja. Hetvennyolc évesen nem a pénzért csinálta már.

Mert szeretem a szakmám – ez az indoka arra, hogy miért dolgozott eddig.

Barna Illés cukrász

A keresetlen figyelmet először tavaly ismerte meg az idős cukrász. Akkor írt róla egy ismeretlen vendége egy blogposztot, aminek kapcsán bár sokan támogató szavakkal keresték meg, többen voltak, akik kritizálták a “retro helyet”. Úgy tartja, az akkor született poszt és az ahhoz kapcsolódó írások eredménye, hogy kedden be kellett zárnia.

Illés bácsit jobban zavarja a hírnév, mint az, hogy be kell zárnia a cukrászdáját.

Nekem nem hiányzott, hogy szeressenek, én csak végezném a munkám, ahogy eddig – mondja indulatosan.

Ő maga sosem internetezett, de azt tudni véli, hogy

az interneten kivégzik egymást az emberek és én is lehet, hogy meghalok bármelyik pillanatban.

Ezzel zárja annak a történetét, hogy az érproblémái miatt az elmúlt napokban egyre rosszabbul érzi magát, hiszen magasabb a vérnyomása, ami – azt mondja – számára végzetes lehet.

Barna Illés cukrász

A kis üzemet pedig zárva tartja. Azt mondja, valószínűleg akkor is, ha segítenének neki, ugyanis nincs már ereje újraépíteni a cukrászdát. Ma például a helyi szakiskola tanára ajánlotta fel, hogy a diákjaival eljön és rendbe raknak mindent, amit csak az idős cukrász kér. De minden nap kap felajánlásokat, sőt, már csalók is megjelentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik