Belföld

Mind az öt ellenzéki párt tiltakozik Csányiék kaposvári gumifeldolgozója ellen

Autógumik (Autógumik)
Autógumik (Autógumik)

Gyakorlatilag a kormányon kívül senki nem szeretné, a kaposvári gumihulladék-feldolgozó beruházást. Mind az öt ellenzéki párt tiltakozik az ellen, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Homatech gumihulladék-feldolgozó beruházást.

 Abban is egyetértenek, hogy a kormány nem korlátozhatja a kaposváriakat abban, hogy fellépjenek saját környezetük és biztonságuk érdekében. A DK, az Együtt, a Jobbik, az MSZP és az LMP együttesen úgy nyilatkozott, hogy a kormány intézkedése csak megerősíti gyanújukat, miszerint a terv mögött nem gazdasági vagy környezetvédelmi, hanem politikai megfontolások húzódnak, írja a sonline.hu.

Az ellenzéki pártok addig folytatják a tiltakozást, amíg a Homatech nem bizonyítja be, hogy se az emberek egészségére, se a környezetre nincsen negatív hatása a gumiégetőnek. Közben petíció jelent meg a Facebookon a Homatech gumifeldolgozó üzemének megépítése ellen. A Homatech Recycling Zrt. egyébként Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik.

A Homatech közleményben azt írja, hogy a tervezett gyárban gumiégetés nem történne.

Az általunk alkalmazott hőbontásos technológia kulcseleme, hogy az égetéshez szükségesnél lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten, oxigénmentes körülmények között bontja alkotóelemeire a gumit. Az oxigén hiánya eleve fizikailag kizárja, hogy a folyamat során égés menjen végbe. Emellett fontos leszögezni azt is, hogy a Homatech eljárása során nem égéstermékek (vagyis szén-dioxid, hamu és hő), hanem az ipar számára felhasználható termékek, gáz, olajok és szén keletkezik. A nemzetközi tanúsító szervezetek és a Magyar Tudományos Akadémia által is pozitívan értékelt eljárással az a célunk, hogy égetés helyett hasznosítható anyagokká alakítsuk át a Magyarországon évente termelődő 70 ezer tonnányi gumihulladék egy jelentős hányadát.

Írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik