Belföld

Így lett ügynök az ismert humoristából, Peterdi Pálból

24.hu
24.hu

2016. 05. 17. 18:05

Nem kellett őt nagyon győzködni - derült ki egy 1962-es jelentésből.

Peterdi Pál ügynökmúltja több szempontból is érdekes. Az ismert humorista és újságíró ugyanis sokakkal ellentétben nem volt rászorulva arra, hogy beszennyezze magát, írja a pestisrácok.hu. Egy 1962-es jelentésből kiderül, a sokat utazó Peterdi egyetlen vágya az volt, hogy feleségét is elvihesse külföldre. Az állambiztonságnak kapóra jött, amikor Peterdi Bécsbe szeretett volna utazni 2 hétre, mert ekkor lehetőség nyílt a humorista “személyes megismerésére”.

Ezután kezdődött Peterdi “letapogatása”, “Trombitás” és “Kecskeméti” adott jelentést róla. Kecskeméti valószínűleg Peterdi kollégája lehetett. Ő azt írta róla, nagyon szereti a pénzt, takarékos, smucig, rámegy mindenre, amiből pénzt lehet keresni. A jelentésből kiderül az is, Kutas István kedvenc újságírója volt Peterdi, ami abban az időben nagyon sokat ért.

Peterdit a bécsi utazás miatt az útlevélosztályon megkörnyékezték, “megbízhatónak találták”, Pálmai fedőnévvel látták el. Pálmai szívesen állt rendelkezésre, kifejezetten lelkesnek tűnt, gátlás nélkül mondott el mindent, amit tudott. A Világifjúsági Találkozóra is mehetett, természetesen nem csak mint szurkoló, hanem mint informátor is számítottak rá.

Igyekszik felderíteni a kétes elemeket, azokról adatokat gyűjt, s hazatérve beszámol tapasztalatairól.

Peterdi után Bastyovanszky Lászlót is be akarták szervezni, és ez Pálmai segítségével sikerült is. Közel kerültek egymáshoz, a Tampere-i Jégkorong Világbajnokságon már együtt voltak, itt ismerték meg Vitray Tamást, és

hármasban hozzáláttak egy könyv megírásához, amelyik a téli sportokkal foglalkozik.

Peterdivel nagyon elégedettek voltak, “lelkesedését látva nem véletlen, hogy az újságíró rögtön a legmagasabb kasztba került”. Peterdi innentől kezdve már írásos jelentéseket is le kellett adnia.

A munkamódszer egyértelmű volt: az “áldozat” kiszemelése és becserkészése, az arra alkalmas és megbízható ember segítségével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.