Belföld
schiffer-andras(960x640).jpg (Array)

Az LMP megszüntetné a jegybanki alapítványokat

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 14:25

Schiffer András az ügyészségnek küldött beadványában az alapítványok megszüntetését kéri.

Az ellenzéki politikus pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a jegybank a hat alapítványát törvényi felhatalmazás nélkül hozta létre, az MNB ugyanis csak olyan feladatokat láthat el, amelyet jogszabály ír elő számára. Schiffer András szerint ez azt jelenti, hogy alapítványt is csak törvényben meghatározott feladatok ellátására alapíthatott volna.

Az ügyészségnek ugyanakkor szerinte nemcsak ezt a helyzetet kell kivizsgálnia: az intézmény törvényességi felügyeleti jogkört is ellát az alapítványok felett, a politikus megítélése szerint így már azok bejegyzését is meg kellett volna akadályoznia.

A képviselő már azt is aggályosnak ítélte, hogy Matolcsy György jegybankelnök – a sajtóhírek szerint – alapítóként meghatározó befolyást gyakorolt azok működésére.

Megjegyezte azonban: az ügyészségi vizsgálat kezdeményezésekor pikáns helyzettel állunk szemben, hiszen a legfőbb ügyész “izgalmas összefüggésben áll” ezen alapítványokkal,

felesége ugyanis tisztségeket tölt be azokban.

Az LMP ezért, törvénymódosítással az úgynevezett nyomozó bírói intézmény létrehozását is kezdeményezi. Így szüntetné meg a jelenlegi helyzetet, amelyben – egyedüli intézményként – az ügyészség saját maga felett gyakorol felügyeletet.

A Kúriához tartozó nyomozó bírók három esetben vennék át a felügyeletet:

  • ha vezető ügyész vagy hozzátartozója bűncselekmény gyanújába keveredik,
  • ha egy vezető ügyész és közeli hozzátartozója által képviselt gazdálkodó szervezettel szemben kell törvényességi felügyeleti jogkört gyakorolni vagy
  • ha a vezető ügyészek összeférhetetlensége merül fel.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.