Belföld

A Főügyészség nem hajlandó nyomozni a letelepedési kötvények ügyében

Rendre elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a letelepedési kötvények értékesítésével összefüggésben tett feljelentéseket, írja a Nol. A lap azt írja, a Főügyészség szerint elméletileg kizárt a hűtlen és a hanyag kezelés az ügyben. Abból ugyanis, hogy a kötvényértékesítésbe bevont külföldi cégek tulajdonosi háttere a feljelentők szerint átláthatatlan, még nem következik, hogy bárki is megszegte volna vagyonkezelői kötelezettségét.

Többen is feljelentést tettek a letelepedésikötvény-értékesítések miatt, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a speciális állampapírokat szinte kivétel nélkül offshore hátterű cégek forgalmazzák a világban, írja a Nol. Legutóbb április 28-án, egy magánszemély feljelentésének elutasításakor mondta ki a Központi Nyomozó Főügyészség az adott ügyben hozott feljelentést elutasító határozatában, hogy nem hajlandó nyomozni a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos anomáliák ügyében, mert azok szerinte nem bűncselekmények.

A kötvény arról szól, hogy az a nem uniós tagállamból származó külföldi, aki legalább 300 ezer euró értékben vásárol ötéves futamidejű letelepedési államkötvényt, fél évvel a vásárlás után letelepedési engedélyhez juthat Magyarországon. 2016 februárjáig közel 3500 kötvényt értékesítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik