Belföld

Tanulni a tanároktól, bojkottal szabadulni Orbántól

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 05. 12. 09:58

Haraszti Miklós szerint ez az egyetlen megoldás, ha marad a jelenlegi választójogi törvény.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egykori választási missziófelelőse a legfrissebb 168 Órában beszél arról, hogy az ellenzéknek adott esetben egységesen bojkottálnia kellene a választást. Haraszti Miklós szerint a jelenlegi keretek között egyébként nincs sok esélye 2018-ban. Jön egy újabb elsöprő Fidesz-győzelem,

és Orbán visszatérhet az elnöki köztársaság ötletéhez, amely a kétharmados jogköröket áttelepíti a Várba, a „Főnök” rezidenciájába, és pártja akár kisebbségi kormányzást is folytathat, hiszen a parlament már nem fog számítani.   

Budapest, 2014. május 30.
Haraszti Miklós, az EBESZ volt sajtószabadság képviselője (médiafelelőse), az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a fehéroroszországi helyzet figyelemmel kíséréséért felelős különleges jelentéstevője beszél "Nem civilnek való vidék" - emberi jogi szervezetek túlélési stratégiái egyre ellenségesebb környezetben című nemzetközi konferencián a budapesti OSA Archivumban, az V. kerületi Arany János utcában 2014. május 30-án.
MTI Fotó: Kallos Bea
MTI / Kallos Bea

Csak az arányos választójogi rendszer fogadható el. Minden azon múlik. Különösen igaz ez egy illiberális rendszerben, ahol mindent megváltoztatnak, csak a látszat miatt van választás. Egy ilyen választáson nem szabad elindulni.

Ha a Fidesz ismét diktátumos törvénnyel akar nekimenni a választásoknak, akkor hihetően és előre jelzetten valóban jönnie kell a bojkottnak. Ez nem lenne csip-csup „kivonulási” ügy, ebből nagy európai botrány lenne. (…) Persze az kell hozzá, hogy az ellenzék ne egymással nyilvánosan vetélkedve álljon elő ezzel a rendszert megváltoztató tervvel.

A szamizdatmozgalom egykori alapítója példának a pedagógusokat hozza. Mint mondja, meg kell tőlük tanulni, hogy a hatalommal nem tárgyalni, hanem megegyezni kell. Ha nem lehet az összes párt akaratát tükröző módon választani, akkor

jöjjön a polgári engedetlenség, a bojkott.

Szerinte az összes ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is ez lenne az érdeke, hiszen a Fidesz éppen arra játszik, hogy az ellenzék soha nem tud összefogni. A választójogi diktátum elleni bojkottra Európa biztos felfigyelne. Haraszti a hetilapnak adott interjúban elismeri, akkor sem szűnne meg mindaz a probléma, amit az Orbán-rendszer jelent, ha belemennek az arányos választásba, de legalább nyílt lenne a küzdelem a demokráciáért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.