Belföld

A MÁV-nak nem feladata ingyenes osztálykirándulások lebonyolítása

Milyen megfontolások alapján nem tudnak az országházi látogatásra készül ő diákok utazási kedvezményt igénybe venni a május 4-13-ig terjedő időszakban?

– vetette fel a kérdést teljesen jogosan egy jobbikos képviselő, Fónagy János pedig válaszolt.

Ott kezdte az egészet, hogy a világviszonylatban is egyedülálló kulturális köznevelési program, az OperaKaland hatalmas sikert aratott. A tavalyelőtti 10 ezer főhöz képest 2015-ben már 21 ezren utaztak jegyár-engedménnyel az előadásokra.

Tehát, mivel az előadások napjai idén egybeesnek az osztálykirándulások csúcsidőszakával, jelentős kapacitásbeli problémák adódhatnak a társaságok eszközparkjában.

Ezért a MÁV-Start Zrt. engedélyt kért és kapott a díjmentes utazási kedvezmények szüneteltetéséhez.

Fónagy összegzésében úgy fogalmaz, a kormány nem fosztja meg az országházi látogatásra készülő diákokat az utazási kedvezmény lehetőségét, csupán pár nappal eltolja annak igénybevételi lehetőségét.

(via 444)

Helyreigazítás

A MÁV-START Zrt. az egyénileg és csoportosan utazó gyermekeknek, tanulóknak, felsőoktatási hallgatóknak rendkívül kiterjedt kedvezményrendszert működtet. Ennek a kedvezményrendszernek minden eleme ún. szociálpolitikai kedvezmény, melynek célja, hogy a közlekedéspolitikai vagy más szempontból fontos utazások részesüljenek árengedményben. A szociálpolitikai kedvezmények szinte mindegyikét jogszabály – a 85/2007 (IV.25) Kormányrendelet – írja elő. A jogszabály érvényességét nem lehet felfüggeszteni, a benne szereplő összes kedvezmény, így a 14 év alatti gyermek kedvezménye, a tanulók, hallgatók egyéni és csoportos utazási kedvezményei az év minden napján korlátozás nélkül igénybe vehetők – még az OperaKaland idején is!

 

Az Országház látogatásához és az OperaKaland rendezvényhez nem az említett kormányrendelet, hanem kormányhatározat írja elő a kedvezményt. A két kedvezmény egyaránt célhoz kötött, az elnevezésükben feltüntetett intézményhez, rendezvényhez kapcsolódik. Járulékos hatásuk, hogy az osztálykirándulásokat e két kedvezményre fűzik fel, hogy az utazási költségeken takarékoskodni tudjanak az osztályok. A kormányhatározat előírásából kiderül, hogy a MÁV-START Zrt-nek nem feladata ingyenes osztálykirándulások lebonyolítása. Ez a két kedvezmény tehát célhoz kötött, és a kormányhatározat eredeti célkitűzéseinek megfelelően a vasúttársaságnak joga és kötelezettsége arra figyelni, hogy a kedvezményben azok részesüljenek, akik erre jogosultak. A tanulók jogszabályban biztosított kedvezményei – mint fentebb is írjuk – korlátozás nélkül hozzáférhetők.
Továbbá tévesek azon megállapítások is, hogy néhány napig nem élhet 90 százalékos utazási kedvezményével az a diák, aki a fővárosi Operába utazik, hiszen az OperaKaland idején pont ezen rendezvényre csoportosan vonatozó diákok kapnak 90 százalékos engedményt a jegyárból.

 

A pünkösdi ünnep hosszú hétvégéjén, május 14-től 16-ig már ismét igénybe vehetők a múzeumlátogatáshoz kapcsolódó díjmentes, csoportos vasúti utazási diákkedvezmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik