Élő Belföld

Buszgyártásban látja a jövőt a kormány

Értékelt, kommunikált a kormány optimizmusügyi szuperminisztere, Lázár János, és hű szuperszóvivője, Kovács Zoltán.

Szó esett

  • oktatásról
  • buszgyártásról
  • cigarettáról
  • buszgyártásról
  • Körmendről
  • buszgyártásról
  • oktatásról
  • buszgyártásról
  • és sok másról

Négyezer ember távozik a kormányhivatalokból

A kormányhivatalokban létszámleépítés lesz, négyezer embert bocsátanak el, közülük háromezren kerülnek át a járási hivatalhoz. Itt stabilizálják a létszámot, ami húszezer lesz. A lelépési pénzről még nincs döntés, egyelőre vita van róla a hatékonyság és az eredményesség szempontjából.

A népszavazáson van a hangsúly

Képviseleti demokrácia van, a szuveranitás kérdésén van a hangsúly, mondja Lázár. A kötelező betelepítésről együtt, a választópolgárokkal szeretnének dönteni, nem akarják az alaptörvénnyel megoldani a problémát.

Kizárt dolog, hogy elbocsátás lesz

A kerettanterv véglegesítés alatt áll, Lázár János pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy a földrajz oktatásának megszüntetésével bárkit is elbocsássanak, mert olyan kevés természettudományos pedagógus van.

Településképi, mezőhegyesi törvény

Behoznák a településképi törvényt, amivel olyan lehetőséget próbálnak biztosítani a helyi lakosok számára, hogy az épített környezet minőségben befolyásolja az életminőségüket. Lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatnak, hogy a település ízlésvilágának megfelelően rendelkezzenek a fejlesztésekről.

Lesz mezőhegyesi törvény is. Célja a mezőgazdasági hagyományok továbbvitele, a növény- és állattenyésztés fejlesztése. Tradicionális lótartás, hazai lófajták megmentése. Tízezer hektáros állami földet rendelnek hozzá.

Különösen fontos a szakképzés átalakítása

Lázát elmondta, tervük szerint gimnáziumi érettségit adnak majd a szakközépiskolák, és ezzel együtt szakképesítést is. Céljuk, hogy négy év alatt érettségit és szakmát is szerezzen a diák, és így dönthet arról, hogy elmegy dolgozni vagy főiskolára, egyetemre jelentkezik.

A minőség kérdése a legfontosabb az oktatás terén

Mérlegeli a kormány a köznevelési kerekasztalon folyó tárgyalásokat. A jelenlegi javaslatcsomag szerint 2018-ban felülvizsgálatra kerül a nemzeti alaptanterv a minőség szemüvegén keresztül.

A magyar iskola legyen a legjobb iskola Európában, ez Magyarország sikerének feltétele

– fogalmazott Lázár János, majd hozzátette, megváltozik majd az iskolaigazgatók jogköre és tankerületbe szervezik a gimnáziumokat és általános iskolákat.

A mentolos cigaretták ideje lejárt

Lázár elmondta, a kormány elkötelezett abban, hogy csökkentse a dohányzók számát. Egységes csomagolási rendszer jön, lehetőséget kaptak arra is, hogy betiltsák azokat a dohányárukat, melyek gyümölcs, fűszer- és gyógynövény aromát tartalmaznak. Megszűnik a mentolos cigaretta, a törvény akár még idén életbe léphet.

A tömegközlekedés átalakítását tervezik

A nemzeti autóbuszgyártást helyezik előtérbe a jövőben, példaként Lázár János a lengyeleket említette. A kormány következő két évének kérdése a tömegközlekedés átalakítása, könnyebben elérhetővé tennék a turisztikai célpontokat. Alaposan megvizsgálják, hogy a magyar vasút hogyan áll és hogy a rendelkezésre álló milliárdokat hogyan fogják hasznosítani.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik